Nagyvilág

Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT szíria miatt

24.hu
24.hu

2016. 06. 02. 08:17

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart pénteken annak eldöntésére, hogy dobjanak-e le segélycsomagokat a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt két városban, miután Damaszkusz lehetővé tette segély közúton való szállítását, és egy vöröskeresztes konvoj szerdán el is jutott oda.

2012 óta most először jutott be segély a Damaszkusz közelében fekvő Darajába, de a konvoj élelmiszert nem vitt, csak gyógyszereket. A szíriai Vörös Félhold segélyszervezet egyik illetékese szerint egy másik, 36 teherautóból álló konvoj érkezett az ugyancsak ostrom alatt álló, szomszédos al-Mudamíjába. Ez az előváros utoljára egy hónapja jutott segélyhez. A segélyek célba jutását részben az tette lehetővé, hogy szerdán reggel negyvennyolc órás fegyverszünet született Darajában Oroszország kezdeményezésére, az Egyesült Államokkal és a damaszkuszi kormánnyal egyeztetve.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta szerdán a BT-ben, hogy miután szárazföldi úton is bejuthat segély a két városba, függesszék fel azt a tervet, miszerint légi úton juttatnak be csomagokat a településekre.

Az Egyesült Államok és Oroszország vezette, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) a múlt hónapban felszólította az ENSZ-t, hogy azonnal indítson el egy programot, amelynek keretében június 1-jétől a szükséget szenvedő térségekbe humanitárius szállítmányokat repülőgépekről dobnának le, vagy légihídon keresztül juttatnának célba, ha a damaszkuszi kormány továbbra sem biztosítja az oda való szárazföldi bejutást.

Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet azonban úgy érvelt, hogy a BT-nek nem szabad letennie a légi úton való szállításról, mert ami segély bejutott a két városba teherautókon, az “nagyon kevés és nagyon megkésett”. A júniusban soros BT-elnök Franciaország nagykövete, Francois Delattre szintén a légi úton való segélyezés fenntartása mellett érvelt, mert szerinte bizonytalan a szóban forgó városok elérhetősége.

Az ENSZ szerint 592 ezer ember él a kormányerők által ostromgyűrűbe vont szíriai városokban, és négymillió olyan térségekben, amelyek nehezen elérhetők.
A legjelentősebb szíriai ellenzéki tömörülésnek, a Tárgyalási Főbizottságnak (HNC) a koordinátora, Rijád Hidzsáb levelet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, és ebben országos fegyverszünetet javasolt a jövő héten kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére – közölte szerdán a HNC egyik küldöttje.

Hidzsáb szerint a fegyverszünet jó légkört teremtene ahhoz, hogy a szemben álló felek újra tárgyaljanak a békéről Genfben.  Egy ENSZ szóvivő szerint a levél egy másolatát megkapta az ISSG is.

Éppen a HNC függesztette fel még áprilisban a tárgyalásokon való részvételét mindaddig, amíg a damaszkuszi kormány nem tárgyal “komolyan”, és a helyzet meg nem változik gyökeresen. A HNC szerint ugyanis a kormányhadsereg gyakorlatilag felrúgta a február végi tűzszüneti megállapodást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.