Külföld

Városállamot tervezett a menekülteknek egy holland építész

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 06. 01. 19:03

Az elképzelés egyelőre több kérdést vet fel, mint ahányra megoldást kínál.

Egy holland építész, Theo Deutinger elképzelése szerint mesterséges szigetet kellene létrehozni a menekülteknek Tunézia és Olaszország között, ahol mindenkit befogadnának, és ha beilleszkednek, öt év után megkaphatják az uniós állampolgárságot. A projekt az „Európa Afrikában” elnevezést kapta, a szlogen pedig „Az első igazán európai város”.

Deutinger tervei szerint a sziget egyetlen ország fennhatósága alá sem tartozna, hanem önálló városállam lenne saját alkotmánnyal, gazdasági és szociális rendszerrel az Európai Unió védnöksége alatt. Az elképzelésnek az is része, hogy a szükséges területet az Európai Unió venné bérbe 99 évre. A szigetre érkezőknek munkát ajánlanának, de a nagy cégeket egy ideig nem engednék be, hogy ne befolyásolják a gazdasági fejlődést.

Mindezek persze csak az építész gondolatai. Sőt, korábban is voltak már hasonló tervek, amelyekről azóta sem lehet hallani. A Washington Post szerzője megjegyzi: eleve nem lenne egyszerű dolog területet szerezni egy új állam számára, ehhez más országok, és nemzetközi szervezetek, így az ENSZ együttműködésére is szükség van.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a menekültek a jobb élet reményében indulnak útnak, és kérdés, hogy ezt hogyan tudná garantálni számukra az új állam. A terv mögül még a politikai akarat is hiányzik – Deutinger azt mondta, néhány holland politikussal tárgyalt, de még nem jutott ki a kérdés Brüsszelbe. Az építész azt reméli, hogy a közfigyelemnek köszönhetően felkarolják az elképzelést.

Ha más még nem is látható az egész projektből, egy csinos honlapot már lehet róla böngészni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.