Nagyvilág

Sok szíriai már hazamenne, de Németországban rekedtek

Hivatalosan senki nem segíthet az embereknek abban, hogy visszajussanak egy olyan országba, ahol háború van.

Sok száz szíriai menekült van Németországban, aki most már hazatérne, mert kiderült, nem tudják magukkal hozni családjaikat. Az afgán és az iraki menedékkérők anyagi segítséget kapnak a hazatéréshez, repülőjáratokat szerveznek nekik, Szíria viszont háborús övezet, ahová senkit nem küldhetnek vissza. És még a szomszédos országokba sem lehet csak úgy eljutni – Törökország kemény vízumfeltételeket állít a bejutáshoz, Libanon pedig egyszerűen nem engedi területére azokat, akik Törökországon keresztül, illegálisan hagyták el Szíriát.

Mohammed azt mondta: gyermekei jövője érdekében vállalkozott arra, hogy Németországba megy. Felesége és nyolc gyermeke azonban nem tud kijutni Szíriából. Arra számított, hogy munkát kap, és magával hozhatja őket, de erre egyre kevesebb a remény. Végül áprilisban repülőjegyet vett Bejrútig, de a német biztonsági szolgálat nem engedte felszállni a repülőre. Athénba is megpróbált elutni, de megint megállították. Azt mondta, addig próbálkozik, amíg nem sikerül hazajutnia, de valószínűleg ezt is csak illegálisan tudja megtenni.

Egy berlini utazási iroda vezetője arról beszélt, hogy naponta 5-10 ember érdeklődik arról, hogyan juthatna ki Németországból. A legtöbb szíriai Athénba próbál eljutni, de csak azoknak tudnak ebben segíteni, akiknek vannak érvényes úti okmányaik. Görögországból embercsempészek juttatják vissza az embereket illegálisan Törökországba.

A Szíriából érkezők munkát sem vállalhatnak menedékkérelmük elbírálásáig, a családjuk nélkül pedig sokak számára elviselhetetlen az élet. A riportban megszólalt egy berlini civil szervezet szóvivője is, amely a menedékkérők önkéntes hazatérésében segít. Azt mondta: ők sem vállalhatják a felelősséget azért, hogy az embereknek egy háborús övezetbe segítsenek visszajutni. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik