Nagyvilág

Rendkívüli ülést hívtak össze a venezuelai helyzet miatt

Rendkívüli ülést hívott össze kedden június közepére az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára annak megvitatására, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

A főtitkár, volt uruguayi külügyminiszter Luis Almagro – aki már korábban “kisstílű diktátornak” nevezte Nicolás Maduro venezuelai elnököt – egyúttal támogatásáról biztosította azt az ellenzéki népszavazási kezdeményezést, amelynek célja Maduro visszahívása a hatalomból.

A venezuelai vezetés már nem a hosszú távú, általános és kollektív jót védi, hanem rövid távú egyéni célokat, pusztán a hatalom megtartását szolgálja – írta Almagro közleményében.

Venezuela a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t. Maduro egy támogatóinak kedden tartott beszédében vulgáris kifejezésekkel, a chartáról megvetően beszélve utasította vissza Almagro kezdeményezését. Azt állította, hogy a főtitkár túllép a jogkörén. Egyúttal azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy egy külföldi hatalom intervencióját készíti elő Venezuelában. Kilátásba helyezte, hogy hazaárulásért beperli a törvényhozás vezetését.

A 34 tagországból álló OAS-ban kétharmados többség kell valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez.

Venezuela tizenhét évvel a szocializmus bevezetése után gyakorlatilag a dél-amerikai kontinens puskaporos hordójának számít, bármelyik pillanatban felrobbanhat. A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országot a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette. Gazdasági szükségállapot van érvényben az országban, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség. Az elnök rendeletekkel kormányozza az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik