Külföld

Merkel ma is ugyanúgy igent mondana a Magyarországon rekedt menekültek beengedésére

24.hu
24.hu

2016. 06. 01. 18:08

Korábban a témában:

A kancellár egy német magazin interjújában igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ismét ugyanúgy döntene-e, mint 2015 szeptemberében, amikor Németország megnyitotta határait a Magyarországon rekedt háborús menekültek előtt.

Elmondta, hogy Németország és Ausztria egy “humanitárius vészhelyzetben” úgy döntött, hogy “nem zárja le határait”, és így “ezek az emberek el tudtak jönni hozzánk, ugyanúgy, ahogy mások már százezrével jöttek a megelőző hónapokban Magyarországon keresztül”.

Hozzátette, hogy visszatekintve látható, hogy a menekültválság valamennyi uniós tagország mulasztásának következménye. Mint mondta, “Európában egész biztosan túl későn vettük észre, hogy annyira elviselhetetlenné vált a helyzet” a menekültek hazájában vagy ezeknek az országoknak a térségében, hogy “bűnöző embercsempészek kezébe helyezték sorsukat”.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy a jövőben sokkal erősebben kell törekedni a menekülésre késztető okok megszüntetésére:

  • meg kell próbálni más országokkal együtt békés megoldást találni a háborúkra,
  • küzdeni kell az éhínség és a szegénység ellen és
  • többet kell tenni az éghajlat védelméért.

Hozzátette, hogy a globalizáció nagyban hozzájárul Németország jólétéhez, de az “Európa határainál zajló válságok és háborúk is erősebben érintenek minket közvetlenül”.

Cseppet sem segít, ha azt gondoljuk, hogy mindez nem ránk tartozik: ránk is tartozik és el kell fogadnunk az új politikai feladatokat

– mondta Angela Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájában, az úgynevezett Hartz IV. támogatásban részesülőknek nem kell tartaniuk attól, hogy a menekültválság miatt csökken a juttatásuk. Érthető mindazok aggodalma, akiknek nincs állásuk vagy kevés pénzből kell gazdálkodniuk, de a támogatásukra indított programok “magától értetődően kivétel nélkül folytatódnak” – ígérte a kancellár.

Hozzátette, hogy a bevándorlás miatt a szociális lakások építésének ösztönzésére indított nagyszabású programokból és munkaerőpiaci intézkedésekből “valamennyi munkanélküli és tartós munkanélküli profitálhat”.

A Bunte ismertetése szerint a kancellár az interjúban párhuzamot vont a migrációból adódó társadalmi kihívások és a digitalizáció hatására zajló társadalmi átalakulás között. Kiemelte, hogy

“társadalmunk mindig is változóban volt és minden egyes nap tovább változik”.

A folyamatos változásnak különböző okai vannak, például a digitalizáció. Ennek belátáshoz elég visszatekinteni 30 évre és összehasonlítani, hogy miként éltek az emberek akkor, és hogyan élnek most – fejtette ki.

Elmondta, hogy meggyőződése szerint a bevándorlás Németország hasznára válik. “Természetesen sok gond lesz még, de nagy esélyek is lesznek”.

Ajánlom mindenkinek, aki fél, hogy ha van lehetősége, egyszerűen ismerkedjen meg egy emberrel, aki hozzánk menekült. Ezek az emberek sok mindent megéltek és megszenvedtek, és ugyanúgy vannak aggodalmaik és reményeik, mint nekünk

– mondta Angela Merkel.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.