Nagyvilág

Német sajtó: Orbán a korrupcióról tereli el a figyelmet a migránsozással

Az egyik vasárnapi riport szerint a szegedi bírósági tárgyalások a menedékkérők elriasztását szolgálják.

Érdekházasságnak nevezte Magyarország viszonyát az Európai Unióhoz a Deutschlandfunk rádió riportere, aki arról beszélt, hogy Orbán Viktor hazájában olyan politikusnak mutatja magát, aki megvédi nemzetét az EU gyámkodásától.

A riportból kiderül: amikor a menekültekről van szó, a miniszterelnök egész Európa védelmezőjének szerepében tetszeleg, mert számára a bevándorlás veszélyt, terrorizmust, a kulturális önazonosság és az értékek fenyegetettségét jelenti. Meggyőződése, hogy a menekülésre kényszerült emberek nem akarnak beilleszkedni, Európa a szakadék szélén van, Brüsszel viszont tétlenkedik.

Elhangzott: hosszan lehetne sorolni az Orbán által tett provokációk, sértések sorát, és a kormányfő ezirányú tevékenysége elfed más ügyeket, például a kormánypárt tagjai, valamint Orbán Viktor barátai és ismerősei körüli korrupciós ügyeket. A riporter hozzátette: a magyar miniszterelnök nem akar a brit útra lépni, nem akarja elhagyni az EU-t, bírálatai a bürokráciára és a szerinte „hatalomvágyó” brüsszeli intézményekre irányulnak, emellett még valami zavarja: a liberalizmus.

A Spiegel „Magyarország gigantikus kitoloncolási show-ja” címmel közölt riportot a szegedi járásbíróságról, ahol a menekültek elriasztásának részeként zajlanak a „határzár tiltott átlépésének bűntette” ügyében folytatott eljárások.

Az újságíró szerint mindez annak megakadályozására irányul, hogy az elkeseredett emberek nekivágjanak a határnak. A megfélemlített menekültek a bírósági tortúra után még kevésbé akarnak Magyarországon maradni – állapítja meg.

Az elítélteket néhány nap után nyitott menekülttáborban helyezik el, és a magyar hatóságok nem akadályozzák őket abban, hogy tovább haladjanak Nyugat-Európa felé – áll a lapban. A szerző megjegyzi, a kormány ezzel is eléri célját, hogy ne legyenek menekültek az országban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik