Külföld
US President Barack Obama speaks at the Young Southeast Asian Leaders Initiative town hall event in Ho Chi Minh City on May 25, 2016.
Obama urged communist Vietnam on May 24 to abandon authoritarianism, saying basic human rights would not jeopardise its stability, after Hanoi barred several dissidents from meeting the US leader. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Amerika nem szállít több kazettás bombát Szaúd-Arábiának

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 05. 28. 06:10

Felfüggesztette a Fehér Ház az amerikai gyártású kazettás bombák szállítását a polgárháború dúlta Jemenben légicsapásokat végrehajtó Szaúd-Arábiának. A tisztviselők az amerikai kormány lépését azokkal a jelentésekkel indokolták, amelyek szerint a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozó Szaúd-Arábia vezette koalíció gépei kazettás bombákat vetettek be civilek lakta területeken.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet.

A fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény tiltotta be, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot.

Az Egyesült Államok egy 2009-es törvénye tiltja azoknak a kazettás bombáknak az eladását, amelyeknek a hibaszázaléka egy százaléknál magasabb. A CBU-105-ös típusú bombát úgy tartják számon, hogy megfelel a követelményeknek. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet Jemenben végzett vizsgálatai szerint legalább 5 koalíciós támadásban bevetették ezt a típusú kazettás bombát civilek lakta területeken.

Az amerikai lap szerint nem világos, hogy Barack Obama amerikai elnök kormányának intézkedése egy adott szállítmányra vonatkozik, vagy hosszú távon felfüggesztik a kazettás bombák eladását Szaúd-Arábiának. Az Egyesült Államok 2013-ban szerződést kötött az olajmonarchiával 1300 CBU-105 típusú bomba eladásáról, és nem tudni, hogy a szerződésbe foglalt mennyiségből eddig mennyit szállítottak le.

Amerikai tisztviselők korábban bírálták a kormányt, amiért támogatja az olajmonarchiát a jemeni konfliktusban. Az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel támogatja a koalíciót, emellett információt nyújt a célpontok kiválasztásához, és légi utántöltéssel segíti a katonai szövetség gépeit, írta a Foreign Policy.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a síita húszi lázadókat a délnyugati országrészből.

Az országot sújtó polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az “arab tavasz” folyományaként elűzték Ali Abdalláh Száleh elnököt. A hivatalos becslések szerint a konfliktusban több ezer vesztette életét, az ország pedig a humanitárius katasztrófa szélére került.

(Foreign Policy, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.