Nagyvilág

Vallásoktatással küzdenének a radikalizálódás ellen Németországban

A protestáns egyház elnöke tett javaslatokat.

A Németországi Protestáns Egyház elnöke azt javasolja, hogy a radikalizálódás elkerülése érdekében tegyék általánossá az iszlám vallásoktatást a német közoktatásban. Heinrich Bedford-Strohm püspök szerint az oktatás a legjobb módszer arra, hogy kifejlődjön a fiatal muzulmánok „ellenálló képessége” a fundamentalizmussal szemben.

Bedford-Strohm szerint meg kell adni a lehetőséget a muszlim iskolásoknak, hogy vallásuk tanításait, hagyományait elemző, kritikai hozzáállással közelíthessék meg. A szervezett iskolai oktatás révén sok új dolgot is megtanulhatnak az iszlámról, méghozzá az alkotmány szellemében.

A püspök szerint Németországban valamennyi vallásnak összhangban kell lennie az alkotmánnyal, tiszteletben kell tartania a tolerancia, a vallásszabadság és a lelkiismereti szabadság elvét. Ezek érvényesülését úgy lehet a legjobban biztosítani, ha a vallási ismeretek átadását az állam oktatási feladatának részeként határozzák meg.

Javaslata szerint az oktatási tevékenységet a vallási szervezetek hatáskörébe kellene utalni, épp úgy, ahogy a keresztény egyházak esetében, de ehhez a muzulmánoknak oly módon kellene megszervezniük magukat, hogy egyértelmű legyen, mely intézmények, szervezetek az állam partnerei.

Jelenleg a 16 német tartomány közül hatban szerepel az iszlám vallásoktatás a tanrendben. A muzulmán vallás intézményi szerkezete eltér a központosított, nagy keresztény egyházakétól, így a tartományi kormányoknak nehezebb partnereket találni az oktatás megszervezéséhez. A 82 milliós Németországban egyébként 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik