Nagyvilág

Több mint kétezer embert mentettek ki a Mediterrán-tengerből csak pénteken

Egyre többen érkeznek, de az érkezők száma megfelel a tavaly ilyenkor tapasztaltnak.

Az olasz parti őrség közlése szerint pénteken több mint kétezer menedékkérőt mentettek meg a Mediterrán-tengeren. A hét során tizennégyezren vágtak neki az Olaszországba vezető útnak, és több százan fulladhattak a vízbe, de az áldozatokról nincsenek hivatalos adatok.

A nap folyamán 17 műveletet hajtottak végre. Egy félig elsüllyedt, nagyméretű gumicsónakból 130 embert mentettek ki. A melegebb időnek köszönhetően rohamosan nő a Líbiából a tengeren átjutni próbálkozó emberek száma, de nincs nagy változás a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A menedékkérők életveszélyes útra vállalkoznak, az embercsempészeknek több száz, vagy ezer dollárt fizetnek azért, hogy ócska halászhajókba, gumicsónakokba zsúfolják őket, noha sokan közülük még úszni sem tudnak, nemhogy mentőmellényük volna.

Tavaly és tavalyelőtt több mint 320 ezer ember érkezett az olasz partokhoz a tengeren át, és hétezerre becsülték a halottak számát. Idén csaknem 1500-an fulladhattak a Mediterrán-tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik