Külföld

A török kurdbarát pár a mentelmi jog eltörlése ellen fellebbez

24.hu
24.hu

2016. 05. 26. 18:56

A változtatás ugyanakkor nemcsak a HDP képviselőit fenyegeti, hanem mindazokat, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván az 550 fős törvényhozásban.

Jelenleg 138 ilyen képviselő van.Figen Yüksekdag, a HDP társelnöke úgy kommentálta a történteket: “akik nem tudták elviselni, hogy fejlődünk, hogy népünk akarata demokratikus úton növekszik, jelentést írtak rólunk. Pártunk megalakulásakor a demokratikus politikai életet választotta.” Mint mondta: a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a parlamentben található többi ellenzéki párt között semmi különbség nincs. A kétharmados többséghez a Köztársasági Néppárt (CHP), valamint a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) szavazatai is hozzájárultak. “Puccsot hajtottak végre” – fogalmazott.

Aysel Tugluk, a HDP társelnök-helyettese közölte: a kérelmet, amely az alkotmánymódosítás visszavonásáról, valamint végrehajtásának leállításáról szól, a párt 59 parlamenti képviselőjéből 58 írta alá.

A változtatást az AKP kezdeményezte, mivel a tömörülés egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan államfő azzal vádolja a HDP vezetőit, hogy kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt felelniük kell.

A képviselőket azonban terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény elkövetése mellett a többi között sértés, bántalmazás, hamisítás, fenyegetés, gyűlöletkeltés, a gyülekezési és a választási törvény megszegése, valamint rágalmazás vádjával is törvényszék elé lehet állítani.

Selahattin Demirtas, a párt másik társelnöke, a szavazás eredményére reagálva a napokban arra utalt, hogy őrizetbe vehetik ugyan őket, de maguktól nem tesznek eleget semmilyen idézésnek.

Hozzátette:

a döntés nyilvánvalóan újabb lépés a diktatúrához vezető úton. Nem leszünk játékszerek. A harc még csak most kezdődött el.

A várható perek az AKP-ból 27 képviselőt, a CHP-ből 51 személyt, a MHP-ből 9 embert, a HDP-ből 50 főt, valamint egy független képviselőt fenyegetnek.

Az elfogadott javaslatot még a köztársasági elnöknek alá kell írnia, majd az alkotmánymódosítás a közlönyben való megjelenéssel lép életbe.

A HDP képviselőit megelőzve a legfőbb ellenzéki tömörülés, a CHP két képviselője is fellebbezett a módosítás ellen.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.