Nagyvilág

Megbüntették az egyik legnagyobb európai fesztivált, mert emberi szennyvízzel piszkította be egy folyó vizét

Sárember (Array)
Sárember (Array)

Megbírságolták a glastonbury fesztivált, mert 2014-ben emberi szennyvízzel piszkította be egy folyó vizét műszaki hiba miatt.

Egy bristoli bíró 12 ezer font (5 millió forint) bírsággal sújtotta a világ egyik leghíresebb zenei fesztiválját, de nem igazán haragudott a szervezőkre, mert azt ő is elismerte, hogy a szervezők minden tőlük telhetőt megtesznek a környezet védelmére. Ettől függetlenül a szervezőknek állniuk kell a 19 ezer fontos (7,8 millió forint) perköltséget is.

Két éve 90 ezer liternyi emberi szennyvíz került a Whitelake folyóba az egyik szennyvíztartály szivárgása miatt, az incidens halpusztulást okozott.

Az emberi hulladék nagyon szennyező. A fesztivál gyorsabban nőtt, mint szemétártalmatlanítási képessége.

mondta a fesztivált feljelentő környezetvédelmi ügynökség ügyvédje.

Keddi elmarasztaló határozatában Simon Cooper bíró elismerte, hogy a szervezőket csekély felelősség terheli a 2014-es incidensért. Mint mondta, “imponál” neki a fesztivál környezettudatossága, és elégedett annak hulladékkezelési rendszerével.

A fesztivál ügyvédje, John Cooper elmondta, hogy az utóbbi nyolc fesztivál bevételéből 8,7 millió fonttal (3,6 milliárd forint) támogattak olyan zöldszervezeteket, mint a WaterAid, az Oxfam és a Greenpeace.

A fesztivál, Michael Eavis is elégedett az ügy végkifejletével. Elismerték felelősségüket, minden tőlük telhetőt megtettek a szivárgás megállítására, és kötelezettséget vállaltak, hogy soha többé nem fordul elő hasonló eset.

A zenei eseményt 1970 óta rendezik meg Somerset grófságban egy tejtermelő farmon. Idén június 22. és 26. között tartják, fő közönségcsalogató attrakciója Adele lesz.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik