Nagyvilág

Törökország csalódott, mert nem veszik fel egyből az EU-ba

Az új miniszterelnök azt mondta: hét év alatt a világ tíz legnagyobb teljesítményű gazdasága közé vezetné az országot.

Törökországnak továbbra is célja a teljes jogú tagság az Európai Unióban, de csalódott az eddig elértek lassúsága miatt – mondta az új miniszterelnök, Binali Yildirim, aki kormánya programját ismertette az ankarai parlamentben.

A külpolitikai célok közül kiemelte, hogy támogatni fogja az ENSZ erőfeszítéseit a ciprusi kérdés megoldásában, fel akarja lendíteni a kapcsolatokat Iránnal, és szeretné rendbe hozni az Oroszországgal súlyosan megromlott viszonyt.

A gazdaság terén Yildirim folytatná elődje politikáját, aminek jele, hogy Mehmet Simsek, a reformerként elismert miniszterelnök-helyettes és Naci Agbal pénzügyminiszter is megtarthatta tisztségét. A fő célok közt van a termelés növekedése, a beruházások bátorítása és a munkahelyteremtés. Yildirim hét évet adott arra, hogy Törökország a világ tíz legnagyobb teljesítményű gazdasága közé kerüljön.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy meg akarja ragadni a „történelmi pillanatot” és megváltoztatni az 1980-as katonai puccs során elfogadott alkotmányt, hogy bevezethessék az elnöki rendszert, ami az amerikai vagy francia elnökhöz hasonló hatalmat biztosít az államfőnek. Az új alaptörvény azt is kitűzi majd, hogy az államfőt közvetlenül a nép választja, nem a parlament.

Yildirim hűséget fogadott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, azt mondta: „az Ön ügye a mi ügyünk, az Ön útja a miénk is”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik