Nagyvilág

Kurd és arab harcosok nyomulnak az Iszlám Állam fővárosa felé

Nyomást akarnak gyakorolni a dzsihadistákra.

Offenzíva indult kedden az Iszlám Állam fővárosaként számon tartott Rakka ellen. A Szíriai Demokratikus Erők kötelékében több ezer kurd és arab harcos indult meg délnek, azzal a céllal, hogy minél nagyobb területeket vonjanak ellenőrzésük alá Rakka körül.

Steve Warren ezredes a harcosokat támogató amerikai hadsereg részéről elmondta: nem az a célja az offenzívának, hogy visszafoglalják a várost, de az igen, hogy nyomást gyakoroljanak a dzsihadistákra, és reagálásra kényszerítsék őket.

Az elmúlt napokban már mutatkoztak jelei annak, hogy egyre nő a pánik az Iszlám Állam vezetésében amiatt, hogy valamiféle hadművelet készül Rakka ellen, aminek elvesztése rendkívül komoly veszteség lenne a terrorszervezet számára. A múlt héten az Egyesült Államok vezette koalíció gépeiről szórólapokat dobtak le a helyi lakosságnak, amelyben azt javasolták, hogy mielőbb meneküljenek el a városból.

A frontvonal Rakkától ötven kilométerre északra húzódik, innen indultak meg délnek a kurdok vezette erők, akik arra számítanak, hogy a művelet elején viszonylag kis ellenállásba ütköznek, lévén a terület nagy része sivatag. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik