Nagyvilág

Obama szerint a tálib vezető halála fontos mérföldkő a béke felé vezető úton

barack-obama(960x640).jpg (Array)
barack-obama(960x640).jpg (Array)

Az amerikai elnök szerint Manszúr halála megfosztja vezetőjétől az amerikai és a koalíciós erők elleni támadásokat tervező és végrehajtó, valamint az afgán nép ellen háborút vívó fegyveres iszlamista mozgalmat.

A Vietnamba tartó útja alatt közzétett elnöki közleményben Obama leszögezte: az Egyesült Államok folytatja az országot célba vevő szélsőséges hálózatok elleni fellépést. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem bonyolódik bele a napi harcokba, de továbbra is támogatja az afgán népet a biztonság megteremtésében.

Az afgán kormányfő és a közép-ázsiai ország hírszerzése vasárnap közölte, hogy szombaton egy amerikai dróncsapás végzett Manszúr mollával Afganisztán és Pakisztán határvidékén. Abdulla Abdulla főminiszter megerősítette, hogy Aktár Mohamed Manszúr gépkocsiját a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban,

Dalbandin körzetében érte a dróncsapás. Az afganisztáni hírszerzés hozzátette: a tálib vezető “másokkal” együtt utazott a gépkocsijában.

Manszúr halálhírét még aznap megerősítették magas rangú afganisztáni tálib tisztségviselők.
Szakértők szerint Manszúr molla halála után éles küzdelem várható a szélsőséges mozgalom vezetésének megszerzéséért, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciók között. Az előző vezető, Omár molla utódlása felett is súlyos belviszályok alakultak ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik