Nagyvilág

Terhes feleségét hátrahagyva indult Szíriába, nyolc évet kapott

Az angliai bíróság előtt több verziót is előadott Naseer Taj, egyiket sem hitték el neki.

Több mint nyolc évet börtönben kell töltenie annak a férfinak, aki 2014 végén állapotos feleségét és kisfiát hátrahagyva elindult az Egyesült Királyságból Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Arra is készült, hogy ott majd feleségül vesz egy másik nőt.

A 26 éves Naseer Taj a tárgyalásokon azt mondta, barátai beszélték rá, hogy menjen Szíriába, de az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy mégse neki való az élet a kalifátusban. Ezt a bíróságon nem hitték el.

Taj-ra két nappal azelőtt törtek rá otthonában a rendőrök, hogy útnak indult volna. Már lefoglalta vonatjegyét Brüsszelig, onnan pedig repülőjegyét Törökországba. A nyomozók a mobiltelefonján számos szélsőséges tartalmat találtak, emellett „harci ruhát”, készpénzt, és más felszereléseket is lefoglaltak nála.

A férfi tárgyalásán kiderült, hogy már korábban kapcsolatban állt dzsihadistákkal, és 2014 nyarán már járt Törökországban, ahol egészen a szíriai határig utazott. Egy dzsihadistával több üzenetet is váltott, az egyikben megkérdezte, hogy Irak-e a legjobb hely a mártírságra.

A férfi arra is hivatkozott a bíróságon, hogy megromlott a házassága, azért tervezett Szíriába menni, hogy ott feleségül vegyen egy másik nőt.

A férfi egyébként százával tette közzé Twitteren is az Iszlám Államot éltető bejegyzéseket. A terrorelhárítás illetékese szerint Taj aktív támogatója volt a Dáesnek. Megjegyezte: a férfi szándékai ahhoz vezettek, hogy nem láthatja gyermeke születését, és nem lehet ott, amikor gyermekei felnőnek. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik