Nagyvilág

Merkel személyesen fogja elmondani Erdogannak, hogy nem tetszik a németeknek, amit művel

Az egyik tekintélyes kormánypárti politikus szerint nem szabad megszüntetni a Törökországgal szembeni vízumkötelezettséget.

Angela Merkel személyesen fogja jelezni hétfőn Recep Tayyip Erdogannak, hogy a német kormány aggodalommal szemléli a törökországi belpolitikai fejleményeket – mondta a kormányszóvivő Berlinben azután, hogy a török parlament elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot. Vasárnap Isztambulban a kancellár a török civil társadalom képviselőivel is találkozni fog.

Steffen Seibert kormányszóvivő azt mondta: a német kormány meggyőződése, hogy egy ország stabilitásának az is biztosítéka, hogy minden fontos társadalmi csoport rendelkezik parlamenti képviselettel. A német kormány a vélemény és a sajtó szabadságát is a demokrácia kiemelt fontosságú elemei közt tartja számon, ezért aggodalommal figyelik a török belpolitika egyre erősödő polarizálódását.

Merkel hétfőn az ENSZ első humanitárius csúcstalálkozóján vesz részt Isztambulban, ezután tárgyal a török államfővel.

Norbert Lammert, a Kereszténydemokrata Unió egyik tekintélyes politikusa, a Bundestag elnöke csütörtökön arról beszélt, hogy Recep Tayyip Erdogan önkényuralmi hajlamokkal terhelt politikus, és ha a török parlament elfogadja a mentelmi jog eltörlését, az EU-nak nem szabad megszüntetnie a Törökországgal szembeni vízumkötelezettséget.

A mentelmi jog megszüntetésével egyébként az a gond, hogy annak nyomán a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának több tucat képviselőjével szemben indíthatnak büntetőeljárást.

Megszólalt a CDU-val koalícióban kormányzó szociáldemokraták egyik vezetője, Heiko Maas igazságügyi miniszter is: azt mondta, Törökország nem üresítheti ki a jogállami intézményeket, ha tagságot akar szerezni az Európai Unióban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik