Nagyvilág
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 11:  Refugees and migrants seeking asylum in Germany walk among cubicles that contain bund beds and offer at least some privacy in Hangar 7 at former Tempelhof Airport on February 11, 2016 in Berlin, Germany. Tempelhof, once an airport in the city center and first built in the 1930s, now houses approximately 2,600 refugees in three former hangars. Berlin city authorities recently approved plans to expand its capacity to house the newcomers with an additional 90 shelters with space for 30,000 people. An estimated 50,000-80,000 migrants and refugees already live in Berlin. Germany received 1.1 million refugees and migrants in 2015 and is expecting to continue to receive large numbers in 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Megérkezett a kétszázezredik menedékkérő Németországba

24.hu
24.hu

2016. 05. 20. 17:01

Korábban a témában:

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) csütörtökön vette nyilvántartásba a 200 000. menedékkérőt a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) értesülése szerint.

A számok azt jelzik, hogy a menekülthullám jelentősen alábbhagyott tavaly ősz óta:

míg az idén több mint négy és fél hónap alatt érkezett  200 ezer menedékkérő, tavaly csak októberben 181 ezret regisztráltak.Ugyancsak pénteken ismertette a német sajtó a BAMF első nagyobb szabású elemzését a menedékkérő népesség összetételéről. A felmérés szerint a 2015-ben érkezettek háromnegyede férfi, és e csoporton belül a 33 év alattiak aránya a legnagyobb, 68 százalékos.

A mintegy 300 ezer ember megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint a felnőtt férfiak kétharmada és a felnőtt nők egyharmada dolgozott, mielőtt elhagyta hazáját. A férfiak jellemzően kisiparosok vagy segédmunkások voltak, a nők többsége a szolgáltató szektorban dolgozott vagy tanár volt.

A megkérdezettek 18 százaléka felsőfokú végzettségről, 20 százaléka középfokú, 22 százaléka alapfokú végzettségről számolt be, és 7 százalékuk mondta azt, hogy nincs iskolai végzettsége. Az átlagosnál alacsonyabb a képzettségi szint az afgán, a pakisztáni, a nyugat-balkáni országokból származó és az eritreai menedékkérők körében, míg a szíriaiak és az irániak körében 27 százalék, illetve 35 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya.

A megkérdezettek 28,1 százaléka számolt be angol nyelvtudásról, és 1,8 százalékuk mondta, hogy beszél németül.

A BAMF felhívta a figyelmet, hogy az adatokat óvatosan kell értelmezni, főleg azért, mert nagyok a különbségek a német oktatási rendszer és a származási országok oktatási rendszerei között.

A szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) menekültekkel foglalkozó vezetője, Raimund Becker a munkaerőpiaci esélyekkel kapcsolatban pénteken a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a tavaly érkezett mintegy 1,1 millió menedékkérő várhatóan nagyjából 60 százaléka kapja meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját, vagyis durván 600 ezer ember szerezhet munkavállalásra is feljogosító tartózkodási engedélyt.

Az eddigi tapasztalatok alapján ennek a csoportnak 70 százaléka lehet munkaképes korú, azaz mintegy 350-400 ezer embernek kell helyt állnia a munkaerőpiacon.

Elhelyezkedésük igen hosszú folyamat lehet, az első két évben nagyjából 10 százalékuk találhat munkát

– mondta a BA igazgatósági tagja.

Hangsúlyozta, hogy a menekültek 80 százaléka nem rendelkezik Németországban elfogadott formális képzettséggel és olyan munkatapasztalattal, amelyet a német munkaadók elvárnak, ezért a menekültek “a holnapután szakemberei” lehetnek.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.