Nagyvilág

Juncker: Nagy-Britanniát az EU egyszerűen külső országnak fogja tekinteni

Amennyiben elhagyják a közösséget.

Az Európai Unióból való kilépése esetén Nagy-Britanniának el kell majd fogadnia, hogy az unióból egyszerűen külső országnak, harmadik félnek tekintik, figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Le Monde című francia lapnak adott és pénteken megjelent interjújában. Az osztrák államfőválasztással kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) “nincs lehetőség sem a vitára, sem a párbeszédre”.

“Ha a britek nemet mondanának (az EU-tagságra a június 23-i népszavazáson) – ami, remélem, nem fog bekövetkezni -, akkor az unió élete már nem lesz olyan, mint eddig volt. Az Egyesült Királyságnak el kell majd fogadnia, hogy külső országnak tekintik, és nem fognak szőrmentén bánni vele. Ha a britek elhagyják Európát, akkor abból nekünk is, nekik is le kell vonni a következtetést. Ez nem fenyegetés, de a viszonyunk már nem lesz olyan, mint most”, jelentette ki Juncker.

Az osztrák elnökválasztással kapcsolatban, amelynek vasárnap lesz a második fordulója, és amelyen Norbert Hofer, az FPÖ jelöltje számít befutónak – bár az övétől alig elmaradó esélye van a zöldek támogatta Alexander Van der Bellennek is -, a bizottság elnöke azt mondta, “arra a kilátásra, hogy a szélsőjobb nyer, azt kell mondanom, hogy nem szeretem őket. Az osztrákok – nekem úgy tűnt, noha nem törődöm vele – nem szívesen hallják ezt, de a szélsőjobbal nincs lehetőség sem a vitára, sem a párbeszédre”.

Az európai migránsválságról szólva Juncker ismét hangoztatta, hogy létre kell hozni egy határ- és parti őrizeti testületet. “Szeretném, ha maga az Európai Tanács, amely elvben már megállapodásra jutott, szervezné meg Európának a külső határvédelmét. Súlyos hibát követtünk el, amikor a védelem szükségességét alábecsülve alkottuk meg a schengeni rendszert, bár szó sincs arról, hogy Európát erőddé akarnánk alakítani”, mondta az Európai Bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik