Nagyvilág

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Franciaországban

Jóváhagyta csütörtökön a francia parlament a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után bevezetett rendkívüli állapot meghosszabbítását. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a “példátlan terrorfenyegetettséggel” indokolta a francia kormány javaslatát.

A rendkívüli állapotot harmadik alkalommal 46 igen, 2 tartózkodás és 20 nem szavazat mellett hosszabbította meg a törvényhozás július végéig. 

Az intézkedés célja, hogy fokozott biztonsági intézkedések maradjanak érvényben a június 10. és július 10. között zajló labdarúgó Európa-bajnokság idején és a július 2. és július 24. között esedékes Tour de France kerékpáros körverseny idején is.

A rendkívüli állapot egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a hatóságok házi őrizetben tartsanak állampolgárokat, továbbá bizonyos időre és bizonyos helyszíneken korlátozzák járművek és személyek szabad mozgását.

A képviselők csütörtökön a büntető törvénykönyv reformtervezetéről is szavaznak, amelynek célja, hogy a rendkívüli állapot idején alkalmazhatóakhoz hasonló intézkedéseket tartalmazó törvénycsomaggal váltsák fel a jelenlegi szabályozást, és így ne kelljen folyamatosan meghosszabbítani a rendkívüli állapotot.

Keveslik a két hónapot

Baloldali pártok, jogvédő csoportok és a közvélemény korábban aggodalmát fejezte ki az átmenetinek szánt terrorellenes intézkedések lehetséges állandósulása miatt.

A szocialista Francois Hollande francia elnök korábban azt javasolta, hogy foglalják az alkotmányba e szabályozást, ezt azonban a politikai konszenzus hiánya miatt végül visszavonta.

A jobboldali ellenzék megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását, nehezményezte azonban, hogy hat hónap helyett csupán két hónapig marad érvényben a szabályozás. Szélsőbaloldali képviselők és a zöldek tagjai ellenezték a javaslatot, úgy vélték, ez a “rendkívüli állapot banalizálásához vezet”.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik