Külföld

Egyre pesszimistábbak az európai bankok

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 07:50

Pesszimistábban látják a szektor teljesítményét és lassuló gazdasági növekedésre rendezkednek be az európai bankok a következő egy évben. Ez a EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló cég Európai Banki Barométer felméréséből derül ki, amihez 250 pénzintézet vezető döntéshozóit kérdezték meg Európában.

A közlemény azt írja, a válaszadók 2012 óta nem ítélték meg ilyen baljósan helyzetüket, 52 százalékuk számít csak a bankszektor teljesítményének javulására a következő 12 hónapban. A felmérés szerint a tavalyinál is nagyobb arányban, 54 százalékban számítanak létszámcsökkenésre a pénzintézetek vezetői, és további racionalizálást terveznek a működési, informatikai és lakossági területeken is.

Seregdy Tamás, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója szerint, Európa lassuló gazdasági növekedése, valamint a közel-keleti, dél-amerikai és afrikai geopolitikai kockázatok negatív hatással vannak az iparágra. Kifejtette azt is, hogy Magyarországon a bankok a hitelezés bővülésével számolnak a következő 5 évben, elsősorban a lakossági területen.

Magyarországon is a működési hatékonyság javítása az egyik fő stratégiai lépés a tartósan alacsony kamatkörnyezetre, mondta Seregdy Tamás azzal kapcsolatban, hogy az európai felmérésben részt vevők elsősorban rövid távú költségcsökkentésben gondolkodnak, a bankok 61 százaléka kiemelt feladatnak nevezte a folyamatok egyszerűsítését.

A felmérésből az is kiderült, hogy az online biztonság egyre fontosabb kérdés az európai bankszektorban, a válaszadók immár 56 százaléka tartja fontosnak, hogy lépéseket tegyen ezen a területen. Átfogó trendként jelenik meg az ügyfélélmény biztosítása: ezen technológiák fejlesztése kiemelt terület a válaszadók 53 százaléka számára, ami 10 százalékpontos növekedést jelent.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.