Nagyvilág

Csatlakozni akart az al-Kaidához, lecsukták a dzsihadistát Németországban

Németországban csütörtökön börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, amiért megpróbált elutazni Szíriába, hogy csatlakozzon iszalmista terroristákhoz.

A müncheni tartományi bíróság két és fél év szabadságvesztésre ítélte a bajor fővárosban született 27 éves német állampolgárt súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítése miatt egy tavalyi törvénymódosítás alapján, amely szerint nemcsak azért jár büntetés, ha valaki csatlakozik terrorszervezethez, hanem azért is, ha kísérletet tesz erre.

Ez az első büntetőper, amelyben alkalmazták az új jogszabályt.

Az elítéltet tavaly októberben vették őrizetbe a müncheni repülőtéren, ahonnan Törökországba akart utazni. Állítása szerint egy szerelmi kapcsolat miatt, és azért, hogy beiratkozzon egy Korán-iskolába és menekülteknek segítsen. A bíróság azonban a többi között lehallgatott telefonbeszélgetések alapján bizonyítottnak találta, hogy valójában tovább akart volna utazni Szíriába, hogy csatlakozzon az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Fronthoz.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint az elítélt palesztin-csecsen származású, és esete a radikalizálódás szinte klasszikus példája.

Az iskolából kimaradt, szakmát, végzettséget nem szerzett, testi sértés és rablás miatt megjárta a fiatalkorúak börtönét, majd édesapja halála után a vallás felé fordult és belesodródott a müncheni szalafista – szélsőséges iszlamista – szubkultúrába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik