Nagyvilág

Sanders ismét megizzasztotta Hillary Clintont

A keddi amerikai előválasztásokon a Demokrata Párt minden korábbinál élesebb megosztottságról tett tanúbizonyságot Kentuckyban és Oregonban, s a pártelit már nyilvánosan és türelmetlenül sürgeti Bernie Sanders szenátort a visszalépésre. A Republikánus Pártban csak Oregonban tartottak előválasztást, amelyet Donald Trump ingatlanmágnás könnyedén megnyert.

A Kentuckyban és Oregonban megtartott előválasztások napja és éjszakája heves érzelmeket és vitákat kavart az Egyesült Államokban, érthetően elsősorban a demokraták táborában. Hillary Clinton volt külügyminiszternek Kentucky államban csak kétezernél is kevesebb szavazattal, alig 0,5 százalékkal sikerült több voksot szereznie, mint vetélytársának, Bernie Sandersnek, Oregonban pedig jelentős arányú vereséget volt kénytelen elkönyvelni. Ám annak ellenére, hogy a támogató delegátusok számát illetően változatlanul nagy hátrányban van, Bernie Sanders nem akar kiszállni az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A vermonti szenátor jelenleg Kaliforniában kampányol, s az oregoni győzelem bejelentésekor a Carson városában rendezett kampánygyűlésén így fogalmazott:

Nagy győzelmet arattunk néhány hónappal ezelőtt Washington államban, most éppen Oregont nyertük meg, és győzni fogunk Kaliforniában is.

Megerősítette, hogy nem száll ki a küzdelemből, sőt, éppen Kaliforniában erősít majd.

Az utolsó voksokért is megküzdünk.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Közben a demokrata pártelit nyíltan is erőteljes nyomást gyakorol Sandersre. Harry Reid szenátor személyesen beszélt a vermonti elnökjelölt-aspiránssal, Debbie Wasserman Schultz, a Demokrata Országos Bizottság elnöke pedig televíziós interjúban fejtette ki véleményét a párt megosztottságáról. Mindketten Hillary Clintont támogatják.

 

Bernie Sanders kedden egy sor nyilatkozatot adott, s mindannyiszor megerősítette eltökéltségét, hogy nem lép vissza.

Elemzők szerint viszont ezzel megnehezíti Hillary Clinton helyzetét. Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus professzora, az amerikai közszolgálati rádióban kedd éjjel már azt fejtegette, hogy ha nem Clinton, hanem Sanders lenne a demokraták elnökjelöltje, akkor a demokraták valószínűleg nagyobb eséllyel nyernék meg az elnökválasztást novemberben.

Hillary Clinton kampánycsapata közben már Ohióban, Virginiában, Floridában és Nevadában is megkezdte a kampányt a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen.

A republikánusoknál pedig – miután vetélytársai már kiszálltak a versenyből – az ingatlanmágnás, milliárdos Donald Trump könnyedén szerezte meg Oregon 25 pártküldöttének támogatottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik