Nagyvilág

„Rendőrellenes gyűlöletkeltés” miatt tüntetnek a francia rendőrök

Annak a mozgalomnak a székházához vonulnak, amely a kormány munkaerő-reformjai ellen szervezett tüntetések mögött áll.

A „rendőrellenes gyűlöletkeltés” ellen tüntetnek szerdán Franciaországban a rendőrök. A tiltakozást a márciusban kezdődött kormányellenes tüntetések során tapasztaltak váltották ki.

Párizsban annak az ifjúsági mozgalomnak a székháza előtt demonstrálnak, amely a kormány munkaügyi reformja miatt kirobbant tüntetések hátterében áll. A mozgalom ellentüntetést akart ugyanitt szervezni a rendőri erőszak ellen, de ezt nem engedték meg számukra.

Utoljára kedden volt tüntetés a reformok ellen, ennek során a hatóságok részéről 11-en sérültek meg. Az eddigi összes tüntetés során 350-re tehető a megsérült rendőrök száma, egyikük az egyik szemét is elveszítette.

Az országos rendőrfőnök szerint megvan az okuk arra a rendőröknek, hogy elkeseredettek legyenek. Szerinte óriási nyomás nehezedik rájuk a tavalyi merényletek óta.

A kormányellenes tüntetések egyébként gyakran válnak erőszakossá, rendszerint azután, hogy kapucnis fiatalok szervezettnek tűnő csapatai tűnnek fel, akik szándékosan kezdeményeznek balhét a rendőrökkel. A másik oldalról nézve jókora botrányt váltott ki az a márciusi videó, amin az volt látható, hogy két rendőr fog le egy 15 éves fiút, míg egy harmadik társuk üti. A videóból kivágott képkocka plakátokra is rákerült, amelyek üzenete az, hogy a rendőröknek védeniük, és nem verniük kellene az állampolgárokat.

A rendbontókat egyébként Francois Hollande elnök figyelmeztette a keddi tüntetés után, hogy tettük nem maradhat következmények nélkül. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik