Nagyvilág

Kiszabadult az első diklány a Boko Haram fogságából

Kiszabadult a Boko Haram nigériai szélsőséges szervezet fogságából az első a több mint két éve elrabolt 219 diáklányból, írja az MTI.

A lány nagybátyja szerdán közölte a hírt, az unokahúga terhesen és sokkolva került elő. Amina Ali Nkekire kedd este találtak rá nigériai katonák az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban lévő Sambisa erdőben. Amina Ali nagybátyja, Yakubu Nkeki elmondta, a 19 éves lány az erdőben kószált, amikor a katonák megtalálták, majd hazavitték Chibokba, hogy megállapítsák a személyazonosságát. Chibokban a lány találkozott édesanyjával is, majd a katonák továbbvitték a mintegy negyven kilométerre fekvő Damboa városába egy katonai támaszpontra.

Állítólag több másik chiboki lányt is megtaláltak a nigériai hatóságok kedd este, de erről még nincsenek megerősített információk.

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre fekszik Chiboktól, ahonnan 2014. április 14-én 276 diáklányt – elsősorban keresztényeket – rabolt el a radikális milícia. Több tucat lány még az emberrablást követő néhány órán belül megszökött, de 219 lány eltűnt.

Azt nem tudni, hány ezer embert rabolt el a Boko Haram a 7 éve tartó, mintegy 20 ezer ember életét követelő felkelése során. A nigériai hatóságok május elején közölték, hogy 234 nőt és gyereket szabadítottak ki a szélsőségesek fogságából ugyancsak a Sambisa erdőségben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tavalyi év eleje óta az iszlamista szervezet mintegy kétezer nőt rabolt el. A terrorcsoport általában erőszakkal az iszlám vallásra való áttérésre, illetve kényszerházasságra kényszeríti foglyait, vagy rabszolgaságba taszítja őket. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik