Nagyvilág

Keresztre feszítés, lefejezés vár azokra, akik nem az Iszlám Állam előírásai szerint élnek Szirtben

Korbácsolás, keresztre feszítés vagy lefejezés vár a líbiai Szirt lakosaira, ha nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint élnek, írta friss jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerdán.

Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor szülővárosa ma a dzsihadisták fellegvára.

Kémkedésért, istenkáromlásért vagy boszorkányságért lefejezés, golyó vagy keresztre feszítés, míg dohányzásért vagy zenehallgatásért korbács járszemtanúk tavaly márciusi beszámolója szerint.

Ők az egykor 80 ezer fős tengerparti város lakosságának kétharmadával együtt azután menekültek el, hogy a dzsihadista szervezet elfoglalta a települést. A szélsőségesek legalább 49 embert végeztek ki Szirtben a HRW tudomása szerint.

A szemtanúk elmondták, hogy fekete maszkos alakok az éjszaka közepén törnek rá a helyiekre, és kirángatják őket az ágyukból. Emellett a szirtieknek együtt kell élniük az utcákon járőröző erkölcsrendészettel, akik a dohányosokra, a zenét hallgatókra, vagy a magukból a szemüknél többet láttató nőkre vadásznak.

A dzsihadisták a földdel tették egyenlővé ellenségeik otthonait Szirtben, és bezáratták a nyugati ruhákat, illetve fehérneműket árusító boltokat, írta a HRW.

Amerikai katonai szakértők áprilisban hatezerre becsülték a dzsihadista szervezet harcosainak számát Líbiában, míg a helyi hírszerzés szerint nem lehetnek többen kétezernél, és hetven százalékuk külföldről érkezett. Más líbiai biztonsági források háromezerre teszik a dzsihadisták számát az észak-afrikai országban.
(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik