Nagyvilág

Európai Bizottság: a török vízummentesség növelheti a terrorveszélyt az EU-ban

Törökország (Array)
Törökország (Array)

Hivatalos források arra figyelmeztetnek, hogy a török vízummentesség miatt az EU-s országok nagyobb terrorveszélynek lesznek kitéve. Az egyezmény miatt ugyanis

75 millió ember előtt nyílnak meg majd a határok.

Az Európai Bizottság szerint a veszély abban rejlik, hogy a terroristák és szervezett bűnözők azon lesznek, hogy amint életbe lép a vízummentesség, török útlevélhez juthassanak.

A Bizottság jelentése szerint megnőne az olyan schengeni övezetbe jutó bűnözők és terroristák száma, akik török állampolgárok vagy Törökországban tartózkodó külföldiek.

Azoknaknak a gyanús személyeknek, akik így úgy juthatnak be a schengeni térségbe, hogy nem kell átmenniük semmilyen útlevél ellenőrzésen, nagyobb esélyük van észrevétlenül bejutni az EU-ba

– írja a jelentés.

A vízummentességi program ezen kívül lehetővé tenné annak a török maffiának az európai terjeszkedését, amely fegyvereket, szexrabszolgákat és drogokat árul.

A Bizottság aggodalmai ellenére úgy véli, hogy a török bírói testület, rendőrség és terrorizmus elleni harc reformjai csökkentik majd a kockázatokat.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy ha életbe lép a vízummentesség, más nemzetiségű emberek próbálnak majd török útlevélhez jutni hamis személyazonosság használatával vagy csalással.

Ez a lehetőség nem csak az illegális bevándorlókat vonzza majd, hanem a bűnözőket és terroristákat is

– írják.

(DailyMail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik