Nagyvilág

Elhalasztják a május végére tervezett közel-keleti békekonferenciát

Nyárra halasztották a május 30-ra tervezett közel-keleti békekonferenciát, mivel John Kerry amerikai külügyminiszternek nem volt megfelelő a párizsi találkozó eredeti dátuma, mondta el Francois Hollande francia elnök kedden az Europe 1 rádióadónak.

A francia államfő ugyanakkor nem közölte, hogy pontosan mikorra tűzik ki a konferencia új időpontját.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a hétvégén újra elutasította a több évtizedes izraeli-palesztin viszály rendezését célzó francia kezdeményezést. Netanjahu Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter jeruzsálemi látogatása során kijelentette: szerinte kizárólag a közvetlen tárgyalásokon át vezet az út az igazi békéhez.

A párizsi békekonferencián a tervek szerint mintegy 20 állam képviselői vennének részt. A konfliktus érintettjei nélkül tervezett első megbeszélések célja az lenne, hogy kiderítsék, miként lehetne újra tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat.

Franciaország a többi között az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót, az ENSZ-t, Egyiptomot, Jordániát és Szaúd-Arábiát vonná be a tárgyalásokba. Egy későbbi, az év második felére tervezett találkozón csatlakoznának az izraeliek és a palesztinok képviselői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik