Nagyvilág

A nukleáris főtárgyaló lett a külügyminiszter Észak-Koreában

Észak-Koreában a nukleáris ügyekben illetékes egykori főtárgyalót nevezték ki külügyminiszternek, akinek széles körű tapasztalata van a szomszédos Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédről, derült ki egy Phenjanban keltezett diplomáciai levélből.

Észak-Korea londoni nagykövetsége arról tájékoztatta a brit kormányt, hogy Ri Jong Ho korábbi külügyminiszter-helyettest nevezték a külügyi tárca élére.

Egyes dél-koreai elemzők szerint Ri kinevezése része lehet annak az észak-koreai törekvésnek, hogy felújítsa a befagyott diplomáciai kapcsolatokat és javítsa viszonyát a külvilággal azután, hogy idén januárban végrehajtotta negyedik atomrobbantását, valamint februárban nagy hatótávolságú rakétákat tesztelt, ami nemzetközi bírálatokat és szigorú szankciókat váltott ki.

Mások szerint Észak-Korea csupán üres diplomáciai gesztusokat készül tenni, miután a segélyek és az engedmények keresése terén egységes elutasításba ütközött.

Ri kinevezése valószínűleg egyhamar nem fog előrelépést hozni az ország atomprogramjáról folytatott tárgyalásokon. Phenjan elutasítja azt, amihez Szöul és Washington ragaszkodik, vagyis hogy csak azután lehet szó a párbeszéd folytatásáról, ha Észak-Korea teljesítette a kérdésben tett korábbi ígéreteit.

A most kinevezett külügyminiszter volt az ország főtárgyalója a Kína, Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével az 1990-es években korábban az Egyesült Államokban folytatott, jelenleg zsákutcába jutott hatoldalú tárgyalásokon. Ri nagykövetként is szolgált a brit fővárosban, Londonban.

Az észak-koreai politikus öt évvel ezelőtt az indonéziai Balin, egy regionális biztonsági konferencia alkalmával találkozott Dél-Korea nukleáris főtárgyalójával is. Akkor a felek megállapodtak a nukleáris tárgyalások folytatásában, abban az időben ez áttörésnek számított, de az észak-koreai atomprogramról folytatott párbeszéd zsákutcába jutott, és a tárgyalásokat 2008 óta nem újították fel.

Az Észak-Korea londoni nagykövetsége által közvetített levélből nem derült ki, hogy mi történt a távozó külügyminiszterrel, Ri Szu Jonggal. A dél-koreai titkosszolgálat kedden egy jelentésében úgy vélekedett, hogy a volt tárcavezetőt a Koreai Munkapárt nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökének léptették elő.

Kim Jong Hjun, a szöuli Dongguk Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy Ri Jong Ho sokkal gyakorlottabb tárgyaló, mint elődje volt, akinek ugyan szoros kapcsolata volt a jelenlegi észak-koreai vezetővel. Ri Szu Jong ugyanis éppen akkor volt nagykövet Svájcban, amikor Kim Dzsong Un tinédzser korában ott tanult.

A phenjani diplomácia irányítója azonban a tárca élén tárgyalóként nem mutatott fel nagyobb érdemeket és csupán a phenjani hivatalos retorikát ismételgette papagáj módjára – hangoztatta a dél-koreai szakértő.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik