Nagyvilág

A kommunisták kinyitják Kubát Amerika felé

kuba (Array)
kuba (Array)

A rendfenntartás, az egészségügy és a mezőgazdaság terén is együttműködést tervez Kuba az Egyesült Államokkal, az ezekről szóló megállapodásokat pár hónapon belül aláírhatják, közölte helyi idő szerint hétfőn Josefina Vidal, a két ország kooperációját előmozdítani hivatott vegyes bizottság kubai küldöttségének vezetője.

Kuba és az Egyesült Államok egy éve vette fel újra egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Azóta a környezetvédelem, a postai szolgáltatások és a közvetlen légi kapcsolat terén sikerült tető alá hozni kétoldalú megállapodásokat.

Az ütemterv meglehetősen ambiciózus, mondta Vidal.

A nemrég újranyitott havannai amerikai nagykövetség közleményben tudatta: az emberi jogokról folytatott párbeszéd és a kártalanítás kérdése is szóba került az egyeztetéseken. Az Egyesült Államok ugyanis tízmilliárd dollárnál is többre tart igényt, miután a múlt század ötvenes éveinek végén, a kubai kommunista hatalomátvételt követően kompenzáció nélkül államosították az amerikai vállalatokat Kubában. Kuba viszont 121 milliárd dollárnál is nagyobb követelést fogalmazott meg korábban Washingtonnal szemben a kereskedelmi embargó okozta károk miatt és egyéb jogcímeken.

Vidal világossá tette: a kubai vezetés bízik abban, hogy akárki nyeri is az amerikai elnökválasztást novemberben, folytatni fogja a közeledés politikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik