Nagyvilág

Viccből egy újabb orosz gép lelövését javasolta a török képviselő

Így vágott volna vissza azért, hogy a férfi kosárlabda Euroliga döntőjében a CSZKA Moszkva legyőzte a Fenerbache csapatát.

“Hát akkor le kell lőni még egy orosz gépet” – írta twitteres üzenetében a török kosarasok kudarca után Samil Tayyar, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti képviselője. Megjegyzése vezető hír lett hétfőn az orosz hírügynökségekben és hírportálokon.

Tayyar komoly bírálatokat kapott megjegyzése miatt saját hazájában is. Orosz hírügynökségek szerint egyes felhasználók meglehetősen kemény, már-már sértő szavakat használtak, mások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz Szu-24-es vadászbombázó tavaly novemberi lelövése miatt távol maradnak az orosz turisták, és veszteségeket szenved el a török idegenforgalom.

A TASZSZ hírügynökség érdeklődésére Tayyar közölte, hogy a döntő meccsen a bíró az oroszoknak kedvezett, ami hatással volt a meccs kimenetelére.

Ez nagy elégedetlenséget váltott ki Törökországban. A twitteres megjegyzésemet viccnek szántam, oldandó a feszültséget.

A Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót tavaly november 23-án lőtték le török vadászgépek a szíriai-török határ térségében, ami komoly diplomáciai vitához vezetett, mélypontra zuhantak a török-orosz kétoldalú kapcsolatok.

Moszkva szerint az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara viszont azt állította, hogy megsértette légterét, ezért indokolt volt lelövése. Putyin elnök figyelmeztetett, hogy a történteknek súlyos következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra nézve, s Moszkva be is vezetett gazdasági szankciókat Törökország ellen.

A kosárlabdatorna vasárnap esti berlini férfi döntőjében a CSZKA Moszkva hosszabbítással győzte le a Fenerbahcét 101-96-ra. Az orosz klub történetében hetedszer nyerte meg az Euroligát (amelyet korábban BEK-nek neveztek).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik