Külföld
Kolumbiai gerillák (Array)

A lázadó kolumbiai gerillák elengedik a gyerekeket

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 05. 16. 07:59

De csak a 15 évnél fiatalabbakat.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadó gerillaszervezet és a bogotái kormány képviselői erről állapodtak meg Havannában. A kubai fővárosban zajló tárgyalások célja, hogy sikerüljön véget vetni Latin-Amerika leghosszabb ideje húzódó fegyveres harcának, amely 1964 óta tart. A több mint ötven éves konfliktusban 220 ezernél is többen haltak már meg.

A tárgyalódelegációk szerint ez csak az első lépés, hogy idővel minden kiskorú elhagyhassa a FARC táborait. Bogotá és emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják a FARC-ot, hogy gyakorlatilag golyófogónak használja gyerekkatonáit. A béketárgyalások három éve tartanak. A FARC azt már korábban vállalta, hogy nem soroz be több gyereket, de eddig nem volt hajlandó elengedni azokat, akiket eddig besoroztak. A FARC azt állítja, a mostani megállapodás 21 gyereket érint, ennyi 15 évesnél fiatalabb van a soraiban.

A FARC-ot többek között az EU is terrorszervezetként tartja számon. Fegyvereseinek száma hét-nyolcezerre tehető. Ideológiáját tekintve marxista-leninista, anti-imperialista, paraszti szervezetnek tekinti magát. A szervezet emberrablásokból, váltságdíjakból, és drogkereskedelemből igyekszik előteremteni a működéséhez szükséges pénzt.
A kormány beleegyezett, hogy az elengedett gyerekek ellen semmilyen eljárás nem indul, áldozatnak és nem bűnelkövetőnek tekintik őket.

A megállapodás végrehajtását a Nemzetközi Migrációs Szervezet, valamint az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF fogja felügyelni. Az eredeti terv az volt, hogy a kolumbiai kormány és a FARC márciusig átfogó békemegállapodást köt. Annak dacára, hogy ez nem sikerült, Bogotá bízik abban, hogy a közeljövőben sikerül megállapodni a felkelőkkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.