Külföld
BERLIN, GERMANY - APRIL 14:  German Chancellor and head of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel (C), Vice Chancellor and Economy and Energy Minister and head of the German Social Democrats (SPD) Sigmar Gabriel (L) and Bavarian Governor and head of the Bavarian Christian Democrats (CSU) Horst Seehofer speak to the media following an agreement by the three leaders, whose parties make up the current German coalition government, over new polices on April 14, 2016 in Berlin, Germany. The new policy intitiatives include measures to further the integration of refugees granted asylum status in Germany. Over one million migrants and refugees arrvied in Germany in 2015.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Élesen bírálta Merkelt a német miniszterelnök

24.hu
24.hu

2016. 05. 15. 14:31

Angela Merkel német kancellár kormányának "elhibázott bevándorláspolitikája" miatt erősödött meg az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt - mondta egy vasárnapi lapinterjúban Horst Seehofer bajor miniszterelnök.
Korábban a témában:

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban rámutatott, hogy az AfD országos választói támogatottsága 2015 közepén 5 százalék alatt volt, most pedig Bajorország kivételével minden tartományban 10 százalék felett van, az ország keleti részén, a volt NDK területén pedig elérte a 20 százalék körüli szintet.

Úgy vélte, az AfD megerősödésének legfőbb oka a szövetségi kormány tavaly szeptemberben kezdett “elhibázott bevándorláspolitikája”, a további okok közé pedig a közbiztonság “problémái” és a “kisemberek félelmei” tartoznak. Mindennek hatására sokan úgy érzik, nincs “politikai hazájuk”, ezért az AfD-hez sodródnak, amelynek visszaszorításához a CDU/CSU-nak világosan kell beszélnie és komolyan kell vennie az emberek aggodalmait – mondta Horst Seehofer.

Hangsúlyozta, hogy a németeknek és CSU-nak nincsen semmi bajuk a bevándorlással, de mértékletesnek kell lenni, mert az ország nem tud évente egymillió embert befogadni.

Ekkora tömeg túlfeszíti a társadalom integrációs képességét és túlterheli a lakosságot, amelyben az utóbbi  hónapokban elterjedt az a szoronagtó érzés, hogy a politika nem ura a helyzetnek

– mondta Horst Seehoer.

Azonban a bajor kormány végül érvényesítette akaratát, és így a szövetségi kormány politikája a gyakorlat szintjén “radikálisan megváltozott”. Ezt jelzi, hogy napi 10 ezer helyett 100 menekült érkezik az országba, és ha ez így marad, számuk éves szinten nem is éri el a Bajorország által szorgalmazott 200 ezres felső határt.

Jól alakul a testvérpártok kapcsolatának rendezését célzó munka is. Az utóbbi hónapok ugyan “nem voltak a legkönnyebbek”, de ígéretesek a 2017-es országos parlamenti (Bundestag) választáson közösen képviselendő politikáról folytatott tárgyalások, így “nagyon valószínűtlen”, hogy a két párt nem együtt, hanem külön-külön kampányol majd – mondta Horst Seehofer.

A kancellárral folytatott legutóbbi megbeszélések alapján nagyon bizakodó vagyok

– emelte ki a bajor kormány és a CSU vezetője. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.