Nagyvilág

Egyetlen párt indul az előrehozott macedón választásokon

A kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) lesz az egyetlen induló a június 5-i előre hozott parlamenti választáson.

A balkáni ország választási bizottsága szerint a testület közölte, hogy csupán a VMRO-DPMNE választási listája volt érvényes, két kisebb, parlamenti párt listáját elutasították, a három másik parlamenti párt azonban bojkottot jelentett be.

A legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja, valamint a kormányzó Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) is azért jelentette be, hogy nem vesz részt a június 5-i előre hozott parlamenti választáson, mert szerinte nincsenek meg a tisztességes és szabad választások feltételei, és a választói névjegyzéket is átláthatóvá és korszerűvé kell tenni egy esetleges voksolás előtt.

Nikola Gruevszki macedón elnök egy vasárnapi interjúban elmondta, nincs mód arra, hogy a már kiírt választást elhalasszák, azonban hajlandó arra, hogy a voksolás eredményeinek közlését követően azonnal új választást írjon ki. Zoran Zaev, az SDSM elnöke szerint viszont nem lehet megtartani a voksolást, és valószínűleg rövid időn belül összehívják az áprilisban feloszlatott parlamentet, hogy az elhalasztásról döntsön.

A választások körüli rendezetlenséget látva az Európai Unió és az Egyesült Államok is kijelentette, hogy nem fogja elismerni a választások eredményét, amennyiben azokon nem vesz részt valamennyi macedón párt, illetve azok a pártok, amelyek a belpolitikai válság megoldását célzó przsinói egyezményt aláírták.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik