Nagyvilág

Azerbajdzsán Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be

Azerbajdzsán vasárnap Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek fokozhatják a feszültséget a szomszédos Örményországgal. Mindezt a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló bécsi tárgyalások küszöbén.

Zakir Hasanov azeri védelmi miniszter elmondta, Azerbajdzsán, Törökország és Grúzia hadi képességeinek és harckészségének növelése érdekében teszik ezt. Az azeri és örmény elnökök, valamint orosz, amerikai és francia diplomaták hétfőn találkoznak Bécsben, hogy megtárgyalják a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok. Azóta a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyverszünetet azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik