Nagyvilág

Vádat emeltek a volt argentin elnök ellen

Vádat emelt Cristina Kirchner volt argentin elnök ellen egy feltételezett jegybanki devizaspekuláció ügyében egy szövetségi bíró. Az erről szóló döntés szombaton került fel a legfelsőbb bíróság honlapjára.

Claudio Bonadio szövetségi bíró bizonyítottnak látja, hogy a volt elnök utasítást adott a pénzügyi művelet végrehajtására utolsó gazdasági miniszterének. A bíró egyúttal elrendelte Kirchner vagyonából 15 millió peso (277 millió forint) befagyasztását. Bonadia ezenkívül vádat emelt a szóban forgó gazdasági miniszter, Axel Kicillof, valamint az akkori jegybankelnök, Alejandro Vanoli és a jegybank igazgatótanácsának 12 volt tagja ellen, az ő vagyonukból is befagyasztatott 15-15 millió pesót.

A vád szerint a jegybank olyan devizaügyleteket bonyolított le, amelyek mesterségesen inflálták a pesót és ezzel 5,2 milliárd dolláros kárt okoztak Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságának Kirchner hivatali idejének 2015-ös lejárta előtt nem sokkal.

Most történt meg először, hogy az évekig a korrupció gyanújának árnyékában tevékenykedő Kirchner ellen vádat emeltek, habár az igazságszolgáltatás vizsgálódásai az utóbbi időben egyre közelebb értek a volt elnökhöz, aki decemberben távozott tisztségéből.

Május elején egy szövetségi ügyész vizsgálatot kért Kirchner és fia törvénytelen meggazdagodásának feltárására két pénzmosással és adóelkerüléssel megvádolt üzletember ügyével összefüggésben.

Tavaly ősszel a jobbközép Mauricio Macri nyerte meg az elnökválasztást és harcot hirdetett a korrupció ellen. Elemzők szerint ez bátorságot öntött azokba a bírákba, akik a korábbiakhoz képest függetlenebb módon vizsgálódhatnak a Kirchner családot és a korábbi elnök belső körét érintő kényes ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik