Nagyvilág

Nekimegy a brit kormány a korrupciónak

Felállítják az első nemzetközi korrupcióellenes koordinációs központot, és kötelezővé teszik a brit ingatlanpiacon a valódi tulajdonosok felfedését.

Fel kell fedniük a brit ingatlanpiacon befektető külföldi vállalkozásoknak, hogy ténylegesen ki az általuk megvásárolt ingatlan tulajdonosa – erről döntött a brit kormány.

David Cameron miniszterelnök a londoni nemzetközi korrupcióellenes értekezleten ismertette kormánya intézkedési csomagját. A tervezetből kiderül, hogy Angliában és Walesben hozzávetőleg százezer, Londonban több mint 44 ezer ingatlan van külföldi befektetők nevén. A cél az, hogy korrupt magánszemélyek és országok ne tudják a londoni ingatlanpiacon tisztára mosni vagy elrejteni törvénysértő módon szerzett vagyonukat.

Cameron bejelentette, hogy Nagy-Britannia létrehozza a világ első nemzetközi korrupcióellenes koordinációs központját londoni székhellyel. A szervezet tevékenységében közreműködik az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Svájc és az Interpol is.

Emellett negyven ország, köztük a brit koronához tartozó területek, illetve a brit tengeren túli területek beleegyeztek abba, hogy automatikusan megosztják más országokkal a náluk bejegyzett vállalkozások tulajdonosi névjegyzékét. Ennek révén a bűnüldöző hatóságok betekintést nyerhetnek abba, hogy pontosan kik birtokolják, kik ellenőrzik ezeket a vállalkozásokat.

A londoni korrupcióellenes értekezleten részt vett Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója. Elmondta: a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslései szerint világszerte évente 1500-2000 milliárd dollár közé tehető a megvesztegetésre fordított pénzek összege, ez a világgazdasági szintű GDP hozzávetőleg két százaléka.

A megvesztegetés két világosan érzékelhető formája az adóelkerülés, illetve a közbeszerzési eljárások megkerülése céljából kifizetett kenőpénz. Az előbbi közvetlen költségvetési veszteséggel, az utóbbi magasabb közkiadásokkal és az állami beruházások minőségének romlásával jár.

Lagarde szerint a mindent átható korrupció a megfelelő költségvetési politika folytatását is megnehezíti. A korrupció az adóelkerülést is ösztönzi, ha ugyanis valamely adómentességi kedvezmény mögött megvesztegetés sejlik fel, akkor a társadalom is sokkal kevésbé hajlandó betartani az adótörvényeket. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik