Nagyvilág

Megérkeztek az első menekültek Szlovéniába

A kétmilliós ország önként vállalta 587 fő befogadását az uniós áttelepítési programban.

Megérkeztek Szlovéniába az első menekültek az uniós áttelepítési program keretében. A Görögországból érkező embereket a repülőtéri átvizsgálás után a ljubljanai menekültközpontba vitték – jelentette be Vesna Györkös Znidar belügyminiszter.

A most érkezett 28 személy iraki és szíriai állampolgár. Ők a menedékkérelmüket még Görögországban nyújtották be, elbírálásuk viszont Szlovéniában folytatódik. A kérelmeket egyenként dolgozzák fel a szlovén hatóságok. Nem feltétlenül kapja meg mindenki a menekültstátuszt – mondta Györkös Znidar, hozzátéve, hogy akik igen, azokat Ljubljanában és Mariborban integrációs otthonokban helyezik el.

A menedékkérőknek egyéves integrációs programokban kell részt venniük. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, utána pedig elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

A kétmillió lakosú Szlovénia kormánya még márciusban döntött úgy, hogy 587 menekültet önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól. Átlagban havonta 40-50 ember érkezik 2017 szeptemberéig. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik