Nagyvilág
This June 2006 file photo shows former Croatian interior ministry advisor Tomislav Mercep during the marking of the 15th anniversary of Croatian Army in capital Zagreb. Mercep was detained in Zagreb on December 10, 2010 over his role in killing Serb civilians during the 1991-1995 war, the interior ministry said adding that a criminal probe was opened against a 58-year-old Croatian national who is suspected of "war crimes against civilians."   AFP PHOTO/FILES/Stringer - CROATIA OUT  - / AFP PHOTO / STRINGER

Háborús bűnökért csukják le a volt horvát belügyminiszter-helyettest

24.hu
24.hu

2016. 05. 12. 17:11

Első fokon öt és fél év börtönre ítélte a zágrábi megyei bíróság csütörtökön Tomislav Mercep volt horvát belügyminiszter-helyettest szerbek ellen Horvátországban elkövetett háborús bűnökért - közölte az N1 kereskedelmi hírcsatorna internetes oldalán.
Korábban a témában:

A négy éve tartó perben a bíróság nem jogerősen Mercepet bűnösnek találta, amiért a délszláv háború idején nem akadályozta meg az általa vezetett osztag tagjait abban, hogy civileket kínozzanak meg, raboljanak és végezzenek ki. A bíróság szerint hallgatásával gyakorlatilag jóváhagyását adta arra, hogy katonái bűncselekményeket kövessenek el horvátországi szerb lakosok ellen, amíg ő nem tartózkodott a terepen.

Az ügyészég először azzal vádolta, hogy ő adott parancsot a háborús bűnök elkövetésére, majd tavaly júliusban enyhítettek a vádakon, és azt rótták a terhére, hogy nem akadályozta meg az említett cselekedeteket.

A vádlott nevét viselő osztag, a “Mercepovci” háborús bűnöket követett el a szerb lakosság ellen 1991 végén és 1992 elején Kutinán, Pakracon és Zágráb környékén.

Törvényellenesen tartóztattak le 52 embert, közülük 43-at megöltek, hármat eltűntnek nyilvánítottak, hatan pedig túlélték a kínzásokat.

A jelentések szerint az 1991-es háború óta számos túlélő szemtanú vádolta meg Mercepet az emberi jogok súlyos megsértésével, és nemzetközi szervezetek is megerősítették a szemtanúk beszámolóit.

Mercep mindvégig tagadta a vádakat és cáfolta, hogy parancsnoka lett volna a annak az osztagnak, amely a nevét viselte.

A most 63 éves Mercep, a horvát rendőrség egykori főparancsnoka, az 1991-95-ös délszláv háború idején a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) magas rangú tisztségviselője volt. Egyúttal parlamenti képviselő, 1992-93-ban pedig belügyminiszter-helyettes is volt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.