Nagyvilág

A tűzszünet ellenére továbbra sem nyugszanak a fegyverek Szíriában

A lázadók és a kormányerők is elfoglaltak területeket.

A tűzszünet ellenére csütörtökön is folytak szórványos harcok Szíriában, a nemzetközi Vöröskereszt ugyanakkor segélyszállítmányt tervez eljuttatni a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Dárajába.

A lázadók a nap folyamán elfoglalták a többségében alaviták lakta Zára települést a kormányerőktől, és polgári lakosokat hurcoltak magukkal – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet. Bassár el-Aszad elnök és környezete maga is az iszlám alavita irányzatát követő kisebbséghez tartozik. A Zára elleni támadásban az an-Núszra front is részt vett.

Ugyanakkor a kormányerők is győzedelmeskedtek az Aleppótól északra lévő Handarát térségében, ahol elfoglalták a lázadók állásait.

Szíriában február végén tűzszünet lépett életbe, amit április végén súlyosan megsértettek Aleppóban. Azóta a városban 300-an vesztették életüket. Múlt héten Aleppóra vonatkozóan újabb tűzszünetet kötöttek, amit kedden 48 órával meghosszabbítottak.

Csütörtökre virradóan a török tüzérség ismét lőtte az Iszlám Állam észak-szíriai állásait, és a Washington vezette katonai koalíció is légicsapásokat mért a dzsihadistákra. Török katonai források szerint 28 szélsőséges vesztette életét a délkelet-törökországi Kilis városának közelében. A város ellen az elmúlt hetekben az Iszlám Állam többször is rakétatámadást indított Szíria területéről. Erdogan arra tett ígéretet, hogy megtisztítják a szíriai határvidéket a terrorszervezettől.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága még csütörtökön segélyszállítmányt juttatna el a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Dárajába, amely Damaszkusz közelében fekszik. A humanitárius segítséget a szíriai Arab Félhold és az ENSZ együttműködésével juttatják el a városba. Dárajában jelenleg 4-8 ezer ember tartózkodik, a város lakóinak több mint 90 százaléka már elmenekült. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik