Nagyvilág

A szlovák külügyminiszter szerint felesleges a kvótarendszerről vitázni

A menekültek úgysem akarnak Szlovákiába menni. Luxemburgi kollégája szerint az elutasítás hátterében egészen más áll, mint az országok kultúrájának védelme.

Felesleges a vita a Brüsszel által „erőltetett” kvótarendszerről, mert a menekültek nem akarnak Szlovákiába menni – ezt Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter mondta a WDR német tartományi közmédia rendezvényén, amelyen Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel együtt vett részt.

Lajcák figyelmeztetett: a kvótarendszer ügye kikezdheti az EU erős támogatottságát. Hangsúlyozta: a szlovák vezetés nem hagyhatja figyelmen kívül a menekülteket elutasító lakosság véleményét. Szerinte országának legitim kifogásai vannak a kvótarendszerrel szemben, és az, hogy csatlakoztak az EU-hoz, nem jelentheti azt, hogy nem hallgatják meg az aggodalmaikat.

A politikus úgy látta, a kihívások legyőzésének európai módja az egymás meghallgatása, és az együttes erőfeszítés a közös megoldásért. „Ezért a tagállamokat megosztó, vitatott ügyek helyett az egymást összekötő elemekre, főleg a külső határ védelmére és a menekülésre késztető okok megszüntetésére kell összpontosítani” – tette hozzá.

Jean Asselborn úgy vélte: a kvótarendszer a szolidaritás kifejeződése, a szolidaritás pedig „nem olyan, mint egy kolbász, nem lehet felszeletelni”, vagy teljes egészében megvan, vagy egyáltalán nincs. Szerinte ha egy ország a kultúrájának védelmére hivatkozva utasítja el 1600 ember befogadását, akkor ott valami egészen másról lehet szó.

A luxemburgi miniszter szerint nem lehet a menekültválság összes terhét Németországra helyezni, és az európai alapértékek sérelmét jelentené, ha nem valósulna meg a kvótarendszer. Asselborn kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az év második felében az EU soros elnökeként képes lesz semleges álláspontra helyezkedni és előremozdítani a brüsszeli javaslat ügyét. Lajcák visszautasította ezt a feltételezést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik