Nagyvilág

Hazaindult Görögországból a menekültek töredéke

Önként indultak vissza néhányan a görög Híosz szigetén tartózkodó menekültek közül Törökországba: az ott uralkodó, szerintük borzalmas körülmények miatt kedden 4 migráns döntött úgy, hogy úszva próbálja meg leküzdeni a szemközti török Cesme városba vezető, 26 kilométeres égei-tengeri utat - írta szerdán a Milliyet című török napilap. A kétségbeesett migránsokat önkéntes mentőegységek halászták ki a vízből.

Dünya Taslardan újságírónő a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetre hivatkozva arról számolt be, hogy a sziget menekülttáboraiban az emberek éheznek, betegségek terjednek közöttük, és a kiszáradás veszélye is fenyegeti őket.

Hangsúlyozta: a migránsok egyszer már több ezer eurót adtak az embercsempészeknek azért, hogy Görögországba jussanak, most mégis többen újra nekivágtak a veszélyes útnak, visszafelé.

Elhatározásuknak további két fő oka lehet: egyrészt a balkáni útvonal le van zárva, másrészt a menedékjogi kérelmek elbírálása Görögországban nagyon lassan halad.

Az ezer fő befogadására képes Híoszon tengődő több mint 2 ezer menekültnek 40 százaléka ráadásul gyerek. A 6 hónapnál is fiatalabb csecsemők száma legalább 25, akik édesanyjuk rossz állapota miatt még a napi 100 milliliteres tejszükséglethez sem jutnak hozzá. Az egészségügyi ellátásról mindössze 2 orvos próbál meg gondoskodni, és a gyógyszer sem elegendő. Görögország legfeljebb 28 napig tudja elszállásolni táborokban a migránsokat, akik az idő leteltével utcára kerülnek – közölte a lap.

Az újságírónő úgy látja, hogy a menekültek a kockázatos vállalkozásokkal a média és a kormányok figyelmét igyekeznek felhívni magukra.

Taslardan szerint mindezek okán a jövőben gyakran előfordulhatnak hasonló esetek.

Reggel több száz migráns kezdett éhségsztrájkba a volt athéni repülőtéren kialakított ideiglenes befogadótáborban. A demonstrálók a rossz életkörülmények elleni tiltakozásul nem vesznek magukhoz ételt, amelynek minőségét egyébként is kifogásolják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik