Nagyvilág

Tömegfelvonulással ért véget a Koreai Munkapárt kongresszusa

Tízezrek vonultak fel kedden Phenjan központjában, ünnepelve a Koreai Munkapárt aznap lezárult kongresszusát, írja az MTI. Az ünneplő tömeg az államalapítóról elnevezett Kim Ir Szen téren gyűlt össze, ahol a fiatal vezető, Kim Dzsong Un a kormánypárt többi magas rangú tagjával együtt egy erkélyről figyelte az eseményeket.

Phenjan, 2016. május 10. Kim Dzsong Un elsõ számú észak-koreai vezetõ, a kommunista Koreai Munkapárt elnöke a párt 7. kongresszusa befejezõdésének alkalmából tartott felvonulás résztvevõinek integet a phenjani Kim Ir Szen téren 2016. május 10-én. Észak-koreában a párt utoljára 1980-ban tartott kongresszust. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Phenjan, 2016. május 10.
Kim Dzsong Un elsõ számú észak-koreai vezetõ, a kommunista Koreai Munkapárt elnöke a párt 7. kongresszusa befejezõdésének alkalmából tartott felvonulás résztvevõinek integet a phenjani Kim Ir Szen téren 2016. május 10-én. Észak-koreában a párt utoljára 1980-ban tartott kongresszust. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Az egybegyűltekhez a 88 éves Kim Jong Nam házelnök intézett beszédet, amelyben dicshimnuszokat zengett a Kim-dinasztiáról, méltatta az ország gazdasági és katonai fejlődését. A beszéd alatt áhítattal tapsoltak az emberek a párt szimbólumával – sarló, kalapács és ecset -, és a propagandaüzeneteket tartalmazó plakátokkal feldíszített téren. Ezután nagyszabású felvonulás vette kezdetét, a résztvevők a Kim-dinasztia volt vezetőinek miniatürizált szobrait, valamint Kim Dzsong Unt és politikáját méltató feliratokat tartottak a kezükben. Az esemény végén a 33 éves Kim az emelvényről integetett a tömegnek. A pártkongresszust lezáró rendezvényt a KCTV állami televízió élőben közvetítette.

Az 1980 óta először megrendezett észak-koreai pártkongresszus hivatalosan is jóváhagyta Kim Dzsong Unnak az önvédelmi nukleáris erő fejlesztését célzó politikát. A világtól elszigetelt Észak-Korea januárban egy kísérleti atomrobbantást, majd több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik