Nagyvilág

Elkapták a fegyenceket, akik BE akartak szökni a börtönbe

Ritkán hallani olyan esetekről, amikor elítéltek nem meg akarnak szökni a börtönből, hanem épp fordítva, észrevétlenül akarnak besurranni oda. Pedig az ilyesmi nem is olyan ritka az olyan országokban, mint például Ausztrália, ahol különböző biztonsági szintű büntetés-végrehajtási intézetek vannak.

A Darwin városa melletti Holtze, nem is igazi börtön, sokkal jobban hasonlít egy középiskolai kollégiumra. Akiket itt tartanak fogva, hétköznapokon, munkaidőben kimehetnek állást keresni, dolgozni, vagy önkénteskedni. Nem cellákban, hanem szobákban laknak, amihez saját kulcsuk van. Olyanok kerülnek ide, akik enyhe bűncselekményeket követtek el, illetve itt kezdik visszaszoktatni a szabad élethez a büntetésük végét töltő fegyenceket is.

Őket is elönti azonban néha a vágy a teljes szabadságra. Ez történt Christopher Keene, Ian Mamarika, Jayras Manggurra és Xavier Nundhirriballa esetében is. A négy férfi úgy döntött, szombaton este elmennek egy kicsit bulizni. Az őrök látták őket, amint sötétedés után átvetik magukat egy nem túl magas kerítésen, egy bokrokkal benőtt terület mellett, de nem fárasztották magukat azzal, hogy utánuk menjenek.

„Egyrészt már sötét volt, az elítéltek pedig pillanatok alatt eltűntek a bokrok között, másrészt csak ketten voltak szolgálatban aznap, és az őreinknek nem is feladatuk szökevények üldözése” – magyarázta a Bill Carrol az intézet biztonsági igazgatója.

Nem idegesítette magát túlságosan a szökés miatt, és neki lett igaza. Az alacsony biztonsági szintű intézetből nincs értelme végleg megszökni, legfeljebb engedély nélküli eltávozásra menni. A szombat éjjel lelépő négyes is visszatért: vasárnap koradélután, a kerítésnél érték őket tetten.

Sokba került nekik a mulatság: azonnal átszállították őket egy szigorúan őrzött börtönbe. Ott várják majd ki, hogy a bíróság eldöntse, mennyivel hosszabbítják meg büntetésüket, illetve, hogy azt hol kell majd letölteniük.

(ABC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik