Külföld
LONDON, ENGLAND - MAY 04:  Labour's London Mayoral candidate Sadiq Khan and member of Parliament for Tooting speaks to supporters in Montgomery Square in Canary Wharf on May 4, 2016 in London, England.  Londoners will go to the polls tomorrow to vote for Mayor Of London with Labour's candidate expected to beat Conservative Party rival Zac Goldsmith to the position.  (Photo by Rob Stothard/Getty Images)

Egykor boxolni kezdett, hogy ne verjék meg, ma ő London polgármestere

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 05. 10. 17:08

Sadiq Khanban 15 évesen tudatosították, bőrszíne nem lehet akadálya annak, hogy egyszer még sokra vigye az életben. Így lett. Imádja városát, és hangzatos célok helyett az emberek életét akarja megkönnyíteni. Országa egyszer még hálás lehet neki.
Korábban a témában:

A 45 éves politikus, Sadiq Aman Khan egyszerű családból származik, édesanyja varrónő, édesapja buszsofőr volt, akik még a ’60-as években jöttek el Pakisztánból. Nagy családban nőtt fel, a Khan-család nyolc gyermeke közül ő volt az ötödik a sorban, hét fiú- és egy lánytestvér mellett. Sadiq eredetileg fogorvosnak készült, de egy tanára egyszer azt mondta neki, inkább jogásznak kellene mennie. Hogy miért? Mert az érvelés mestere volt.

LONDON, ENGLAND - MAY 09: London Mayor Sadiq Khan makes his way to work after leaving his home in Tooting on May 9, 2016 in London, England. Mr Khan begins his first day at his City Hall office after winning the race to become London's Mayor with 56.8% of the vote. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Fotó: Europress

Már 15 évesen csatlakozott a munkáspárthoz, amikor egy tanára – aki egyébként Nagy-Britannia első muszlim iskolaigazgatója volt – ráébresztette, a bőrszín és a családi háttér nem lehet akadálya annak, hogy valami nagy dolgot hajtson végre az életében.

A húszas éveiben hagyta el a szülői házat, addig egyik testvérével ugyanazon az emeletes ágyon osztoztak. Származásuk miatt sokszor voltak kitéve rasszista megnyilvánulásoknak, így a Khan-gyerekek úgy döntöttek, boxolni tanulnak, hogy

meg tudják védeni magukat egy esetleges támadás esetén. 

Pályafutása során mindig igyekezett segíteni azoknak, akiket valamilyen diszkrimináció ért. Miután elvégezte a jogi egyetemet, egy 50 fős jogi cég működtetésében segédkezett, 2000-ben például egy kurd csoportot képviselt. A társaságot egy színházi előadás közben tartóztatták le. Khan 150 ezer fontot nyert el a téves ítélet miatt született perben a csoportnak okozott traumáért.

2005-ben került be a parlamentbe mint a Tooting nevű dél-londoni kerület képviselője, és már ekkor elnyerte a “Newcomer of the year”, azaz az év újonca díjat. Később közlekedési miniszterként ő volt az első muszlim és az első ázsiai (felmenői miatt) is a brit kabinetben.

Már 2013-ban fontolgatta, hogy elindul a polgármesteri címért, aztán végül 2015-ben meg is tette ezt a munkáspárt színeiben. Idén pedig megkapta a legtöbb mandátumot, amit eddig Nagy-Britanniában politikus elnyert. Május 6-án választották meg és május 9-én hivatalba lépett. Az első megjelenése polgármesterként egy holokauszt-megemlékezésen volt.

Ugyan sok lapban hivatkoztak úgy Khanra mint az első muszlim polgármester Nyugat-Európában, nem ő az első. Rotterdamot ugyanis 2008 októbere óta a marokkói születésű Ahmed Aboutalebet vezeti.

Az új polgármester választási kampánya során rengeteg ígéretet tett London jövőjének megszépítésére. Khan honlapján fellelhető az alábbi kampányfilm, amiben elmondja, miket és hogyan szeretne változtatni a brit főváros életében. Nem tudni, ténylegesen mennyi valósul majd meg a tervekből, de az mindenképp szimpatikus a friss városvezetőben, hogy nem hangzatos, látványos látszatintézkedésekkel kampányol, hanem a hétköznapi emberek életét akarja megkönnyíteni.

Hogy mire készül Khan? Tervei között szerepel többek között:

  • a londoni tömegközlekedési díjak befagyasztása négy évre,
  • az autók kitiltása az Oxford Streetről és
  • a városban épülő új lakások legalább felének elérhetővé tétele az alkalmazotti fizetésekből élőknek is.

Szívügyei főként a közlekedés, a rendfenntartás, a lakhatás biztosítása mindenki számára és az üzleti élet. Nem feledkezik meg azonban az élet többi területéről sem, így a kultúráról és a sportról sem. Valamint videójában felhívja a figyelmet az egészségügy súlyos problémáira is.

London egészségügyi ellátása komoly válságban van, a betegek szenvednek

– mondta.

Khan származása kapcsán rögtön eszünkbe juthatnak Trump szavai, amikor azt mondta, kitiltaná a muszlimokat Amerikából. Azonban megnyugodhatunk, van rá esély, hogy tengerentúli politikusok és Khan találkozzanak az Egyesült Államokban. A republikánus elnökjelölt azt mondta, persze, vannak kivételek, az alól, amit egykor mondott, Khan is ilyen. Hozzátette, hogy nagyon örül Khan megválasztásának és önmagához híven rendkívül választékos megfogalmazásban kommentálta az eseményt:

remélem, hogy nagyon jó munkát fog végezni, mert az nagyon nagyon jó lenne.

A londoni polgármester elképesztő szeretettel beszél a városáról, hiszen itt született, itt él azóta és úgy tűnik, minden erejével azon lesz, hogy még jobbá tegye.

Nem egyszerűen elviseljük itt egymást, elviselni egy fogfájást kell. Én nem azt akarom, hogy elviseljenek. Mi tiszteljük, megöleljük egymást, együtt ünnepelünk, ez az, ami fantasztikus dolog

– mondta egy interjúban.

Egy másik munkáspárti politikus, David Lammy hatalmas mérföldkőnek tartja Khan megválasztását.

Ha valaha fekete vagy ázsiai miniszterelnöke lesz ennek az országnak, nem kétség, hogy sokkal fog tartozni Sadiq Khannak

– mondta Lammy.

British Labour Party politician Sadiq Khan (CR) embraces his wife Saadiya (CL) after being selected to be Labour's candidate for the 2016 London mayoral election in London on September 11, 2015. London could get its first Muslim mayor after the main opposition Labour party selected Sadiq Khan, a bus driver's son and former government minister, as its candidate. AFP PHOTO / BEN STANSALL / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Fotó: Europress

Természetesen Khan élete nem csak a politika körül forog, hiszen otthon várja a felesége és két lánya. Ezen kívül nagy sportrajongó is, főleg a focit, a bokszot és a krikettet szereti, 2014-ben pedig lefutotta a londoni maratont. És ha már sport, a polgármester emlékeztet: ki az egyik legsikeresebb brit sportoló? Mohamed Farah. Honnan származik? Szomáliából.

(Mirror, BBC, Guardian, Time)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.