Nagyvilág

A választási szövetséggel előretörhet a spanyol újbalos Podemos

pablo iglesias (Array)
pablo iglesias (Array)

Közösen indul a június 26-i spanyol parlamenti választásokon a radikális változásokat követelő baloldali Podemos és az Egyesült Baloldal (IU) nevű politikai formáció, az előzetes együttműködési megállapodást hétfőn este kötötték meg Madridban. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a pártok így könnyen átvehetik a vezető szerepet a baloldalon a spanyol szocialista párttól (PSOE).

Az együttműködés részletei nem, de a céljai ismertek: a két baloldali párt azt reméli, hogy közösen indulva nagyobb esélyük van megnyerni a választásokat, és az első számú baloldali erővé válni Spanyolországban.

Narciso Michavila, a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég vezetője az Antenna3 televíziós csatorna esti híradójában azt mondta: a legutóbbi felmérések a Podemos támogatottságának csökkenését mutatták, így a párt ezzel az együttműködéssel kívánja ellensúlyozni a kedvezőtlen tendenciát, mivel az Egyesült Baloldal népszerűsége viszont emelkedik.

A spanyol szociológiai kutatóintézet (CIS) által múlt héten közétett hivatalos adatok szerint ha most lennének a választások, a Podemos a szavazatok 17,7 százalékát, az Egyesült Baloldal 5,4 százalékát kapná meg. Közösen 23,1 százalékot érnének el. A szocialista párt ezzel szemben 21,6 százaléknyi szavazatot nyerne.

Ráadásul az a szavazatszámítási szisztéma (a Magyarországon is használt D’Hont módszer), amivel a leadott voksokból kiszámítják a pártok által elnyert képviselői helyeket, annál jobban kedvez a pártoknak, minél előrébb végeznek a rangsorban, vagyis arra lehet számítani, hogy együtt, több képviselői helyet tudnak megszerezni – fejtette ki a szakember, aki azt is kiszámolta, hogy ha már a december 20-i választásokon együtt indult volna ez a két párt, akkor 13-mal több képviselőt juttathattak volna be a törvényhozásba.

Akkor a Podemos a leadott szavazatok 20,7 százalékának megszerzésével 69 mandátumot nyert, az Egyesült Baloldal pedig 3,7 százalékkal két képviselőt küldhetett a parlamentbe.

Az elmúlt hónapok politikai patthelyzetének ismeretében elképzelhető, hogy ez az együttműködés sorsdöntő is lehet a jövőre nézve. A választásokat azért kell megismételni, mert a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem szerzett kormányzóképes többséget, és a második helyen végzett szocialista párt sem tudott megállapodni a többi párttal arról, hogy támogassák hatalmi törekvéseit.

A felmérések mindenesetre sorozatosan azt mutatják, hogy a választások megismétlése nem segíti át a holtponton a spanyol belpolitikát, mivel a jelenlegihez hasonló erőviszonyokat jósol, azaz, hogy egyik párt sem lesz képes egyedül kormányozni, ezért ismét meg kell majd próbálniuk megállapodásra jutni.

(MTI, El País, El Mundo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik