Nagyvilág

Összezúztak egy családot, mert az anyának brit-iráni állampolgársága van

Magánzárkában tartanak fogva egy brit-iráni nőt, aki családlátogatásról szeretett volna visszatérni az Egyesült Királyságba. Nazanin Zaghari-Ratcliffet, még április elején tartóztatták le Teheránban az Iráni Forradalmi Gárda emberei, amikor kétéves kislányával szeretett volna hazautazni. Zaghari azóta nem láthatja kislányát, aki anyukája családjához került, míg az apának azt tanácsolták, semmiképpen se utazzon el Iránba. Ő hetek óta nem láthatta és nem tudott beszélni feleségével.

Már több mint egy hónapja nem láttam a kislányomat. Nem tudok rávenni őket, hogy adják vissza a gyerekemet. Útlevelét elkobozták, nekem nincsen vízumom, és azt mondták meg se próbáljak elutazni Iránba.

Az, hogy miért tartják őket fogva nem teljesen tiszta, de az biztos, hogy az iráni hatóságok nagyon gyanakvóak a kettős állampolgárokkal szemben. Zagharit Kerman tartományban tartják fogva, ügyvéddel nem beszélhet, családja Iránban úgy értesült, nyomás alatt tartják, hogy beismerjen valami bűncselekményt, amit el sem követett. A család szerint a lány elfogásának nemzetbiztonsági ügyhöz lehet köze. Helyzetét nehezíti, hogy Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így neki nem biztosítanak brit konzuli segítséget.

Azt senki se érti, hogyan lehet egy anyát és két éves lányát nemzetbiztonsági okokból elválasztani, de az eset nem egyedi. Egy 76 éves brit-iráni kettős állampolgárságú férfit öt éve nem láthat a családja, hasonló indok miatt, írja a The Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik