Nagyvilág

Börtönnel büntethetik Franciaországban, aki a gyerekéről túl bensőséges fotót posztol

A szakemberek szerint ott is érdemes körültekintőnek lenni, ahol nem bünteti törvény az ilyesmit.

Első hallásra furcsának tűnő dologra figyelmeztették a francia szülőket a hatóságok: akár egyéves börtönbüntetést és 45 ezer eurós pénzbüntetést kaphatnak, ha a gyermekükről „intim” fotókat osztanak meg a közösségi oldalakon.

A Guardian által megszólaltatott gyermekpszichológus, Catherine Steiner-Adair azt mondta: nem biztos, hogy például 13 éves korában örülni fog majd a gyerek annak, ha az interneten ott virít az első bilin ülős fényképe. Persze a Facebook és más közösségi portálok még nem tekintenek vissza olyan nagy múltra, hogy meg lehessen mondani, később hogy érinti a gyerekeket, ha a szülők az interneten „közvetítik”, ahogyan felnőnek, de ennek lehetnek biztonsági kockázatai, és a gyerek zaklatás alanyává is válhat.

Egy manchesteri egyetemi professzor, Nicola Whitton arra figyelmeztetett, hogy a szülőknek tudomásul kell venniük, hogy egy másik ember életéről van szó. „Lehet, hogy nehéznek tűnik, de én azt gondolom, hogy addig nem kellene kitenni az internetre a képeket, amíg nincsenek olyan korban, amikor ezt már meg lehet velük beszélni” – mondta.

Sonia Livingston professzor szerint az elővigyázatosságnak nem kell azt jelentenie, hogy egyáltalán nem teszünk fel sehova képet büszke szülőkként. Az viszont nem mindegy, hogy egy fotót ötven barátunkkal, vagy ötszáz szegről-végről ismerőssel osztunk meg. Fontos az is, hogy egy gyerek, ha nem szeretné, hogy valami felkerüljön róla az internetre, akkor kérhesse, hogy vegyék azt le.

A gyermekpszichológus még egy fontos dologra figyelmeztetett: ha a gyerekek szerepelnek, díjat vesznek át, a szülők pedig ott ülnek a közönség soraiban, nem biztos, hogy a kicsik az őket fényképező okostelefonok erdejét szeretnék látni, egy mosoly sokkal többet jelentene számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik