Nagyvilág

Több ezren tüntetnek a görög parlament előtt

Tüntetések és sztrájkok közepette kezdte meg a görög parlament vasárnap a nyugdíjcsökkentést és jövedelemadó-emelést is tartalmazó újabb takarékossági csomag tárgyalását.

Több ezren gyűltek össze vasárnap délelőtt az athéni törvényhozás épülete előtt. A rendőrség mintegy ötezer főre becsülte a résztvevők számát. A tiltakozó megmozdulást a PAME kommunista szakszervezet hirdette meg.

Az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja háromnapos általános sztrájkot folytat péntek óta. Vasárnap délutánra mindkét nagy ernyőszervezet, az állami alkalmazottak szakszervezete (ADEDY) és a magánszféra szakszervezeteinek szövetsége (GSEE) is tüntetést hívott össze a parlament elé.

Az 5,4 milliárd eurós megszorító csomag a nyugdíjkiadások 1,8 milliárd euróval való csökkentését, a jövedelemadókból származó bevételek 1,8 milliárd euróval, valamint a közvetlen adókból származó bevételek szintén 1,8 milliárd euróval való emelését tartalmazza.

A Görögország nemzetközi hitelezői által követelt intézkedésekről szóló vita a parlamentben délelőtt kezdődött, a szavazásra várhatóan késő este kerül sor.

A tavaly januárban hatalomra került radikális baloldali Sziriza vezetésével működő kormánykoalíciónak csupán minimális többsége van a parlamentben, 153 mandátummal rendelkeznek a 300 fős parlamentben.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik