Nagyvilág

Légicsapással válaszolt Izrael

A Hamász nem akar háborút, az izraelieknek sem érdeke a konfliktus. De azért lövik egymást.

Az izraeli légierő a Hamász radikális palesztin szervezet két állására mért csapást a Gázai övezetben, válaszul a palesztin szervezet szombat reggeli rakétatámadásra – közölte az izraeli hadsereg.

A közlés szerint a Hamász a zsidó állam déli részére lőtt ki rakétát, amire válaszul a légierő a Hamász két létesítményét támadta.

Palesztin fegyveresek és az izraeli hadsereg között szerdán törtek ki először közvetlen összecsapások a 2014-es izraeli-gázai konfliktus óta.

Titkos alagutak

Izrael kutatja, hol vannak olyan alagutak, amelyeket a palesztinok ástak az övezetből kiindulva Izrael területe alá. Palesztin fegyveresek szerdán aknavetőkkel lőtték az alagútkutató izraeli egységeket, amire az izraeli hadsereg ágyútűzzel felelt, később pedig légierejét is bevetette a Hamász „terrorista infrastruktúrája” ellen.

A légierő pénteken újabb támadást hajtott végre az övezetben, a hadsereg közlése szerint egy olyan hadállást vettek célba, amelyből az övezet határa mentén az alagutak után kutató izraeli katonákat támadták.

Iszmail Haníje, a radikális palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője kijelentette, hogy a Hamász nem akar háborút, de szembeszáll a területére betolakodó izraeliekkel. Az izraeli hadsereg ugyancsak közölte, hogy nem áll érdekében a konfliktus, de

megakadályozza a Hamász „ördögi tervét” az izraeli közösségekbe való beszivárgásáról.

A radikális palesztin szervezet az utóbbi években a Gázai övezet erőforrásainak jelentős részét a földalatti alagutak létrehozására fordította, hogy meglepetésszerűen felbukkanó kommandósokkal érjenek el katonai sikereket egy Izrael elleni jövőbeli háború esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik