Nagyvilág

Míg az oroszok koncerttel ünnepelték magukat, menekülttábort bombáztak Szíriában

A brit külügyminiszter ízléstelen figyelemelterelésnek nevezte a palmürai hangversenyt.

Emberek tucatjai haltak meg egy szíriai menekülttábor ellen végrehajtott támadásban, egyidőben azzal az orosz propagandakoncerttel, amelyet Palmüra romjai között tartottak csütörtökön. Még nem világos, hogy a szír vagy az orosz légierő gépei felelősek a légicsapásért, de az alkalmazott taktika az oroszokra vall – idézi a The Interpreter az Idlibi Polgári Védelem nevű szervezetet.

A Szíriai Helyi Koordinációs Bizottság adatai szerint több mint harminc ember halt meg, és több tucatnyian sebesültek meg a török határ közelében végrehajtott bombázásban.

Ezalatt az Iszlám Államtól visszafoglalt Palmürában nagyszabású koncert zajlott, amelyet az orosz állami média közvetített. A hangversenyt Valerij Gergijev vezényelte, és Szergej Roldugin csellista is játszott rajta, aki Vlagyimir Putyin közeli barátja, a Mossack Fonseca panamai offshore botrányban pedig fény derült arra, hogy forintban számolva százmilliárdokat kezel. A koncert üzenete az volt, hogy a civilizáció győzedelmeskedett a barbárság felett.

Philip Hammond brit külügyminiszter ízléstelennek nevezte az előadást, mellyel szerinte el akarták terelni a figyelmet a menekülttábor elleni támadásról, arról, hogy az Aszad-rezsim folyamatosan szítja a háborút, és szíriaiak milliói szenvednek. „Mindez azt mutatja, hogy nincs olyan mélység, amibe ez a rezsim ne süllyedne le” – jelentette ki.

A londoni orosz követség visszautasította Hammond szavait. Eközben Khaled al-Homsi, egy Palmürából elmenekült aktivista a Twitteren osztott meg képeket arról, hogy a szír kormányerők és az oroszok bombázásai milyen károkat okoztak a városban, és milyen körülmények között élnek azok, akik a támadások elől elmenekültek onnan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik